•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

In Bruges (2008)

Prijatno filmsko iznenađenje dolazi nam od britansko-američke produkcije pod rediteljskom palicom oskarovca Martina McDonagha. In Bruges je vrlo neobičan miks komedije, tragedije, drame i kriminalističkog filma koji je predstavio nekoliko vrlo snažnih likova. Snimano na originalnim lokacijama, delo predstavlja vrlo upečatljive krajolike ovog srednjovekovnog grada. Radnja prati dvojicu profesionalnih ubica koje šef šalje u belgijski gradić Bruges sa nejasnim uputstvima. Dok čekaju da im se javi za daljnje informacije film nas centrira na psihologiju ta dva karaktera kao i njihov odnos.

Collin Farrel odigrao je odličnu ulogu poprilično naivnog i detinjastog lika koji od dolaska u Bruges pati za Londonom. Pažnju mu odvlači snimanje filma na ulicama grada kao i devojka koju sretne. Njegov partner, Ken, čiju ulogu tumači Brendan Gleeson je smirenije prirode, zainteresovan je za istoriju i kulturu grada. Stvari se komplikuju kada Ken sazna prirodu misije na koju su poslati. Režijski je film odlično odrađen i odražava samotnu prirodu pojedinaca. Celi krajolik nekako deluje kao refleksija ili ogledalo svih glavnih likova. Pa tako iako je grad pun ljudi, turista, filmske ekipe itd. ipak sve deluje tmurno, usamljeno, staro i pomalo dosadno. Kroz film se provlače metaforičke scene poput one kada likovi gledaju i komentarišu sliku “Posljednji sud” od Hieronymusa Boscha, koja je poslužila kao predmet simbolike kasnije kroz film i pomalo nagovestila kraj. Takođe, određena doza teatralnosti je uočljiva, što i nije čudno pošto reditelj ima puno više iskustva sa postavljanjem pozorišnih predstava.
Dijalozi su unikatni, začinjeni sa vrlo specifičnom vrstom humora, ponekad pomalo sirovi i neukusni, ali definitivno intrigantni. Kroz film saznajemo kako dva glavna lika, profesionalni ubice, koliko god strašnu profesiju imali, zapravo i nisu čudovišta već kompleksni likovi čije želje, motivacije i žaljenja saznajemo kako se radnja primiče kraju. Posebno treba naglasiti odličnu glumu sve trojice glavnih likova zbog koje film vredi još pažljivije gledati. In Bruges je odlična drama sa na prvi pogled jednostavnom pričom koja je vrlo slojevita i zapravo vrlo komplikovana kada se stane analizirati svaki pojedini lik.

NNT
Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:2008
Reziser:Martin McDonagh
Scenario:Martin McDonagh
Uloge:Colin Farrell, Brendan Gleeson, Elizabeth Berrington
Uzrast:R
Award:Nominovan za Oscara, 13 nagrada i 34 nominacija
Box office:8
Studio:Focus Features
Zemlja:UK
Jezik:Engleski, nemački
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo