•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Merlinka Festival i u Novom Sadu

Merlinka festival će po peti put gostovati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od petka, 31. maja do nedelje, 2. juna. Za tri dana biće prikazano 12 filmova iz Austrije, Brazila, Bugarske, Izraela, Indije, SAD, Srbije i Španije. U pitanju su najbolji filmovi koji su nagrađeni na Merlinka festivalu.

Festival u petak, 31. maja u 19 časova otvara dokumentarni video Želimira Žilnika „Među ljudima: Život i gluma“ koji prati glumce amatere koji su učestvovali kao protagonisti u Žilnikovim filmovima, kao što su Marble Ass, Stara škola kapitalizma, Tvrđava Evropa, Pioniri maleni…, Pirika na filmu, Rani radovi, Crni film, Sedam mađarskih bajki, Kenedi se ženi…

Nakon projekcije ovog filma biće prikazan kratki austrijski film Matijas u režiji Klare Štajn koji je dobio specijalnu nagradu na Merlinka festivalu u Beogradu, a prati mladog trans muškarca koji pokušava da uskladi svoj novi identitet u odnosu na njegovu devojku i posao.

U 21 čas biće prikazan još jedan austrijski film. U pitanju je „Ja, životinja“ u režiji Katarine Mukštajn o kontradiktornim silama koje vode naše živote: želja, strast i razum. Film je premijerno prikazan na Berlinalu prošle godine, a u Cirihu je nagrađen kao najbolji igrani film sa nemačkog govornog područja.

Program u subotu, 1. juna počinje u 18 časova vođenjem kroz izložbu Nežne strategije otpora Roberta Sabo Benkea, poreklom iz Novog Kneževca, a koji je početkom devedesetih odabrao Budimpeštu kao bazu i scenu svoje umetničke prakse. Izložba predstavlja presek kroz njegov tridesetogodišnji rad i artikuliše se kroz tri tematske celine: The Place, The Self, The Other.

U 19 časova biće prikazan američki dokumentarac Skoti i tajna istorija Holivuda u režiji Mata Tirnauera. U pitanju je portret neobuzdane holivudske legende Skotija Boversa, čiji memoari su zabeležili decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje filmskim zvezdama.

Nakon projekcije ovog dokumentarca biće prikazani kratki filmovi „Sisak“ iz Indije u režiji Faraza Arifa Ansarija koji je osvoji NoizzMaker nagradu za filmsku hrabrost i „Zid“ iz Srbije u režiji Branislava Kostića koji je osvojio specijalnu nagradu na Merlinka festivalu u Beogradu.

U 21 čast biće prikazan višestruko nagrađivani američki film „1985.“ u režiji Jena Tana koji je svoju premijeru imao na SXSW festivalu. Film prati mladića koji krije svoju seksualnu orijentaciju i koji se vraća u porodični dom za praznike kako bi nešto saopštio svojoj konzervativnoj porodici.

Program u nedelju, 2. juna počinje projekcijom brazilskog dokumentarca „Trenifeg“ u režiji Kika Goifmana i Klaudije Prisile, koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Merlinka festivalu u Beogradu i na Berlinalu. Dokumentarni film koji prati MC Linn Da Quebrada, crnu trans ženu, izvođačicu i aktivistkinju koja živi u siromašnom delu Sao Paola. Njeni elektrizirajući nastupi (sa puno golotinje) se hrabro bore sa brazilskim hetero-normativnim mačizmom.

Između projekcija biće prikazani nagrađivani kratki filmovi, bugarski „Brak“ u režiji Slave Dojčevske koji je dobio glavnu nagradu žirija Merlinka festivala u Beogradu, izraelski „Po dvoje od svake vrste“ koji je dobio nagradu za najbolji animirani film i „Najbolji momenat“ koji je dobio nagradu publike.

U 21 čas biće prikazan brazilski film „Tvrdokorna farba“ u režiji Filipea Matzembahera i Marcija Reolona koji je dobio nagradu za najbolji igrani film na Merlinka festivalu u Beogradu i Tedi nagradu na Berlinalu. Radnja filma dešava se u brazilskom gradu Porto Alegre na jugoistoku zemlje i fokusira se na socijalno neprilagođenog mladića koji izlazi iz svoje ljušture samo tokom nastupa u čet rumovima kada se skida i maže svoje telo neonskim bojama.

Festival je realizovan uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu“ i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....