•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mary Queen of Scots (2018)

Ako su istoriju napisali pobednici, oni nisu dobro obavili posao sahranjivanja Mary Stuart. Kao jedino živo legitimno dete kralјa James-a V, ona se uzdigla na prestolјe u starosti od šest dana 1542. godine, a kasnije je postala supruga kralja Franuske kroz brak pre nego što joj je oduzeta titula, sloboda, a na kraju i njezina glava od strane njene prve rođake, Kralјice Elizabete I.

Ali te gole činjenice jedva da umanjuju legendu o ženi predstavlјenoj u Mary Queen of Scots - lik koji je tako snažan, inteligentan i živahan da čak i potencijalni rivali i saboteri izgledaju kao da ulaze u njeno polјe sile. Mnogo se duguje senzacionalnom performansu 24-godišnje Saoirse Ronan, koja je na neki način jednako uverlјiva ovde kao što je bila otrovna devojčica u Atonement-u, ružičasta Sacramento čudakinja u Lady Bird, i nežni Irish immigrant in Brooklyn (sve tri uloge donele su joj nominacije za Oskara; teško je zamisliti da za ovu ne dobije četvrtu).

Scenario, kreator House of Cards, Beau Willimon, ima šahovsku intrigu te beskonačne predstave borbe za moć; Mary nikada nije pokretna meta, bilo da traži utočište sa svojim polubratom (James McArdle) u Edinburgu ili strateškim drugim brakom (za Dunkirk-ovog Jack Lowden-a).

Ali postoji samo jedna koju ona zaista smatra jednakom: Elizabet (sa orlovskim nosem, rošava Margot Robbie) - njena podudarnost u duhu i volјi, ako ne u lepoti. Drugi igrači dolaze i odlaze, uklјučujući i David Tennant-a kao protestantskog vođu koji je toliko napola lud da mu je gotovo potrebno špricanje protiv besnila, i Guy Pearce kao Elizabeth-in oprezni savetnik. Ono što film zadržava od osećaja perioda ćilibara, svih šaputanih saveza i perika, je žarki feministički senzibilitet prvi put režisera Josie Rourke (njena pozadina je uglavnom u pozorištu) i žestoka harizma i komplikovano čovečanstvo njegova dva lidera, suverena do kraja.

Žanr:biografski, drama, istorijski
Godina:2018
Reziser:Josie Rourke
Scenario:Beau Willimon, John Guy
Uloge:Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden
Uzrast:R
Award:Nominovan za 2 Oscara, 4 nagrada i 19 nominacija
Studio:Focus Features, Perfect World Pictures, Working Title Films
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...