•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Ten Commandments (1956)

Pre ostvarenja “ The Prince of Egypt, postojala je samo jedna ekranizacija legendarnog epa o ropstvu i to je bio film “The Ten Commandments”reditelja Cecil-a B. DeMille-a. Ovo kolosalno ostvarenje je zapravo rimejk prethodnog ostvarenja ovog reditelja, pod istim nazivom, drame bez magije kinematografskog spektakla. PriÄa filma “The Ten Commandments” je i danas sveža i inspirativna iako je prošlo Äak 45 godina od njene premijere.

Film “The Ten Commandments” je adaptacija Äak 3 romana: ”On Eagle’s Wing” A.E.Southon-a, “The Princ of Egypt” Dorothy Clarke Wilson i “Pillar of Fire” J.H.Ingraham-a, a u njemu je i priÄa “Exodus”-a iz Biblije. Ovo je hronika uzdignuća Mojsija kao princa Egipta, njegovog sloma i egzila koji je usledio, zatim povratka, ali i izgnanstvo njegovog naroda u divljinu. DeMille je angažovao Äak dva jako harizmatiÄna glumca: Charlston-a Heston-a (Mojsije) i Yul-a Brynner-a (faraon Ramzes), a obojica su Oskarovci i odliÄni glumci.

GlumaÄku ekipu Äine još i Anne Baxter u ulozi kraljice Nefretiti, Äija je uloga da oteža faraonu i da se beznadežno zaljubi u Mojsija. Mojsije ima ženu, a to je prelepa Sephora (Yvonne De Carlo), tako da nadmašuje po lepoti sve ženske likove u ovom filmu.

Uporedo sa predobrom glumaÄkom ekipom, evidentna je i spektakularna kinematografija. Naracija i fotografije prikazuju svu slavu Egipta, hebrejske robove, prepirke izmeÄ‘u Mojsija i Ramzesa, ali i spektakulatni egzodus Jevreja iz Egipta. Ima i specijalnih efekata, koji su nagraÄ‘eni Oskarom, a koji oživljavaju Äida Boga: spaljivanje žbunja, kugu, podelu Crvenog mora i pisanje Deset Zapovesti. Svi ovi efekti su ostavili jako dubok trag u svetskoj kinematografiji. Svaki dijalog u filmu je proširenje priÄe, sa jako puno bogatih i duhovnih elemenata.

Bez sumnje je film “The Ten Commandments” najveća biblijska priÄa koja je ikada ispriÄana na filmu.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:avantura, drama, istorijski
Godina:1956
Reziser:Cecil B. DeMille
Scenario:Dorothy Clarke Wilson
Uloge:Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson
Award:Oskar,
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:220 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...