•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Yesterday (2019)

Zamislite da nema Beatles-a, nije lako čak ni ako pokušate. Nema Yesterday, nema Blackbird, nema Sgt Pepper ... i onda… nema Imagine, nema najbolјa Bond svih vremena tema (Live and Let Die), nema najbolјeg imena komedije (Ringo Deathstarr), nema koncerta za Bangladesh da inspiriše Live Aid, nema Withnail & I, nema Life of Brian - ali opet, nema Charles Mansona. U svemiru bez Beatles-a, Mike McGear mogao bi biti Bono-ov producent i najbolјi drug, a Jeff Linne je predsednik sveta. Scenarista Richard Curtis je šašav, ćaknut, nepodnošljivo uživajući u fantazijsko-komedijskim rifovima o idejama poput ovih sa pričom napisanom u saradnji sa Jack Barth-om - iako se ispostavilo da je TV Goodnight Sweetheart prvi došao na ideju. Režiran je elanom i uživanjem od strane Danny Boile-a.

Možda to ne bi trebalo da bude bilo kakav procenjivački faktor, ali jednostavna činjenica slušanja Beatles pesama, jednostavnog misaonog eksperimenta koji se pretvara da ih čuje po prvi put, nosi teret. I, iako ovaj film može biti pomalo veštački i neizvestan u narativnom razvoju, polet i zabava koju su okupili Curtis i Boyle nose ga sa sobom. To je smešno i popustlјivo u svakom trenutku, kao što je Russell Crowe viknuo svoju liniju "Da li se ne zabavlјate" iz Gladiator-a noseći Beatles periku. Ipak, na kraju postoji čudan i težak povratak tuge, neka vrsta melanholije, i ne možemo da odlučimo da li je to bilo namerno ili ne.

Himesh Patel (iz EastEnders-a i Channel 4-og Damned) nastupa lјubazno i samouvereno u glavnoj ulozi Richard Curtisa koji je lјubazno-beznadežan i glupav lik sa podrškom galerije prijatelјa; dobija divlјi udar sreće koja se nikada ne može da dogodi u stvarnom životu. Ali to je dovolјno zbog činjenice da je njegov najbolјi drug Lily James koja je verovatno i zalјublјena u njega.

Patel glumi Jack-a, beskorisnog momka iz Lowestoft-a koji radi u maloprodajnom skladištu i ima velike snove da uspe kao kantautor. U večernjim satima i vikendom, on i njegova gitara se pojavlјuju u groznim pabovima, svirkama koje je osigurao njegov super obožavaoc, de facto menadžer i čudesna kvazi-platonska, ali ne baš, prijatelјica Ellie (James) koja je verovala u njega još od škole kada ga je videla kako svira Wondervall, od svih urnebesno kvazi-Beatle standarda.

Ali onda, jedne noći, u trenutku kada Jack izgubi svest zbog neozbilјne saobraćajne nesreće, ogromna električna oluja trepće kroz naš solarni sistem, prži kontinuum svemir-vreme-stvarnost-svest planete Zemlјe i, nakon kratkog nestanka struje, došlo je do promena postojanja: Beatles-i nikada nisu postojali. (Ovo je slučajno isto toliko naučno tačno kao bilo šta u Christopher Nolan-om Interstellar-u.) Jack shvata da je on jedina osoba na koju nije uticalo. On je jedino lјudsko biće koje se seća pesama Beatles-a i može da ih prenese kao svoje. I tako počinje njegov uspon na super-mega-veličinu.

Mnogo je trenutaka smejanja i momenata da se naježiš, posebno kada Jack svira svoju novu pesmu Yesterday svojim buljookim prijatelјima, a kasnije shvata da mora mahnito da sastavi tekstove za Eleanor Rigby iz memorije, jer mu Google ne može pomoći. Ed Sheeran ima dobar cameo samoga sebe, kao veliku zvezdu koja otkriva Jack-a, a onda mora da se pomiri sa činjenicom da je on Salieri Jack-ovom Mozart-u; i, u svoj svojoj osrednjosti, on pokušava sabotira Hej Jude.

Može se reći da je priča koja se pokreće pomalo pravolinijska: nema govora o nekim, recimo, pesmama Beatles-a koje danas prolaze bolјe od drugih. Štaviše, Curtis-ovi naučnici će videti kako je Yesterday rodna izmena verzija Notting Hill-a, s običnim tipom koji dobiva četkicu s uber-glamurom, sa Joel Fry-em u ulozi Rhys Ifansa glupog najbolјeg druga. Kate McKinnon nije imala mnogo toga da bi se našla u ulozi gadnog LA menadžera, ali dalja navala gluposti to nadoknađuje.

Naravno, krenuli smo ka kolosalnom završnom cameo(ima), i bili smo prilično sigurni da znamo kakvu će formu to uzeti - ali nismo bili u pravu. Ovaj veliki trenutak je jednako sentimentalan i ekstravagantno sladak kao i sve ostalo. Međutim, za prvu milisekundu, stvarno će vas iznenaditi. Fabulozno koliko je razumno moglo za očekivanje da bude.

Žanr:komedija, fantazija, muzički
Godina:2019
Reziser:Danny Boyle
Scenario:Jack Barth, Richard Curtis
Uloge:Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Etalon Film, Working Title Films
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu