•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Antonio Banderas - Živim misteriozan život

Gospodine Banderas, kako se nosite sa strahom?

Bi bio odličan odgovor da kažem da mnogo razmišlјam, ali to nije istina. Delujem na intuiciju. Samo puštam moju intuiciju u situacijama straha. Živim od srca. Ja nisam cerebralna osoba. Nikada neću biti. Imam 55 godina. Nastaviću da radim stvari onako kako sam ih činio čitav svoj život. I to mi je dalo najviše vremena. Volim život. Zamislite me sa 15 godina na litici: vidim lјude kako skaču. Prestravlјen sam, ali vidim da više lјudi skače i vidim da moj prijatelј takođe skače - pa i ja skočim.

Da li biste se i danas ponašali na isti način?

I dalјe na isti način. Počeo sam da skijam kada sam imao 40 godina. Sada se takmičim. Nisam ponosan na ovo, što sam uradio ovog Božića, jer su me diskvalifikovali da se takmičim, ali skijao sam vrlo teško i vrlo brzo. Čuo sam za Michael Schumacher-a, njegovu nesreću, ali sam nastavio dalje.

Nadam se da vas to neće uskoro stići ...

S druge strane, postoji prirodan proces u životu, što znači da ako živite prirodno prihvatate ta ograničenja sve više i više. Pišem više nego ranije, čitam više, komponujem muziku. Osećam se kao da sam prirodno rastao do sada. Počeo sam da produciram. Nalazim ogromno zadovolјstvo u viđenju lјudi u koje verujem, koji imaju talenat, i obezbeđujući im alate koji su im potrebni da bi procvetali, razvili se, uradili ono što žele. Vaš um počinje da se menja. Video sam lјude koji su bolesni, koji uvek žele da imaju 20 godina. Pogrešno. To je poziv na patnju, jer je priroda diktatura. Priroda nije demokratska, priroda vas čini starim. Čini vas muškarcem ili ženom i to je to.

Ali da li to znači da vi prihvatate ono što vam je dato?

Sa onim što je objektivno i sigurno, da. To ne znači da ne sanjam. Ja sanjam. Ali sanjam po pravilima igre. Verujem u slobodu u kojoj morate napraviti izbor u slobodnom društvu. Naravno, postoje lјudi koji nemaju to i mislim da nama ne vladaju lјudi za koje smo glasali. Nad nama vladaju tržišta i korporacije i lobiji, ali imamo izbora - izbor da se drogiramo, izbor da se skoči sa zgrade, izbor da se učim jako, da se postigne cilј. Imam kontrolu nad svojim veštinama. Nezgoda može da se desi, ali ne volim da skačem sa padobranom, jer to je nešto što ne mogu da kontrolišem. Samo ga povučem i ne znam da li je spakovan ispravno. Ali nije sve crno-belo i ne volim da budem fundamentalista bilo čega.

Jeste li i dalјe ambiciozni?

Kada sam bio mlađi imao sam više anksioznosti da dobijem stvari. Ali postoje trenuci u kojima dobijate te stvari i onda se opustite. Postoji nešto zanimlјivo kada posmatrate druge glumce, druge lјude na pozicijama javnog priznanja, shvatate da je to pametnije i bolјe za vaš život ako niste broj jedan ili broj dva ili broj tri. Bolјe je da se nalazite na mestu gde možete da živite sa određenom udobnošću, a da ne budete progonjeni, a istovremeno radite posao koji želite da radite. Morate biti veoma egoistični i ambiciozni da pokušate da zadržite tu poziciju broj jedan. Zato to nije vredno toga.

Kako ste naučili da ne shvatate sebe previše ozbilјno?

Smeješ se svemu. Humor je veoma važan. Na primer, ne mogu da budem sa lјudima koji nemaju humor. Humor je jednak ironiji, a ironija je na kraju jednaka inteligenciji. Smeh je veoma važan za mene. I to počinje smejanjem sebi. Stavlјajući važne stvari na prvo mesto. A najvažnije stvari ste vi sami i lјudi koji vas okružuju, vaša porodica i to je ono što tačno želim i da uradim.

Tvoj otac je bio policajac. Da li vas je podržavao da postanete glumac?

Moj otac je verovatno bio osoba koja je najviše pomogla da budem glumac. Kada sam otišao u Madrid i nisam imao nikakav novac, on mi je neprestano slao - ne mnogo, jer nije zarađivao mnogo novca - ali mi je uvek slao malo da bih mogao da jedem i živim u pansionu. I video je. Pre nego što je umro, video me u Hollywood-u, video me je na Broadway-u, i bilo je veoma lepo videti mog oca, veoma starog čoveka, kako sedi tamo i smeši se. Bilo je veoma zadovolјavajuće što je video kako njegov sin ima uspeha na Broadway-u. Bilo je veoma lepo. Kada je moj otac došao u pozorište, bilo je kao da tamo nema nikog drugog. U pozorištu je bilo 2.500 lјudi, ali sam izveo predstavu samo za mog oca.

Mislite li da su vas vaši skromni koreni učinili bolјim glumcem?

Ja ne dolazim iz siromašne, siromašne porodice - nikada mi nije nedostajala moja hrana i odeća dok sam bio dete - ali nismo uopšte bili bogati. Imam članove moje porodice koji su radili na polјima kao selјaci, tako da znam kako je to raditi sa vašim rukama svaki dan. Ja sam bliže toj realnosti nego da sam rođen u drugačijoj stvarnosti. To me je navelo da razumem likove koje sada pokušavam da izvedem. Da sam rođen u bogatoj porodici, bilo bi više distanciranja u shvatanju tuđe stvarnosti.

Očigledno ste želeli da postanete fudbaler dok niste slomili nogu sa 14 godina i tek nakon toga ste se ozbilјno počeli da jurite za glumom. Da li verujete u sudbinu?

Ne, ne verujem. Ne verujem u sudbinu, nikako. Sudbinu možete promeniti vi sami.

Čini se da vaša karijera potvrđuje to sudeći po tome kako ste se probili u Hollywood-u, a da čak niste bili u stanju dobro govorite engleski.

To je verovatno deo moje andaluzijske kulture, što se odražava na sve umetnike, Picasso, Federico Garcia Lorca. Za Andaluzijce, činjenica da je jedina sigurnost u životu smrt je veoma prisutna. Sve ostalo je relativno. Pošto sam bio veoma mali, to sam vrlo jasno znao: postoji samo jedan život. Šta ćeš da uradiš? Želeo sam da znam, pa sam bio veoma radoznao ceo svoj život. Hteo sam da putujem na različita mesta. Imam osećaj da ću umreti star - ako prestanem da pušim možda - i mislim da ću i dalјe da budem dete. Veoma je retko da nešto ubije moju radoznalost. Tako da je radoznalost motor koji me tera kroz život bez straha.

Šta mislite da se događa nakon što umremo?

Nemam pojma. Ali imam osećaj da neće biti zaborav i ništavilo. Ima nešto tamo. To je misterija iza smrti, ponekad pokrivena arogancijom naše intelektualnosti. Verujem da postoji nešto što ne razumemo. Živim veoma udobno u misteriji.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...