•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FILM "BELA VRANA" REJFA FAJNSA U BIOSKOPIMA OD 15. AVGUSTA

U rusko-englesko-srpskoj koprodukciji "Bela vrana" igraju i domaći glumci Nebojša Dugalić, Radoslav Rale Milenković, Pavle Čemerikić

Nakon grandioznog otvaranja ovogodišnjeg FEST-a film "Bela vrana" (The White Crow), u režiji čuvenog Britanca Rejfa Fajnsa (Ralph Fiennes), naći će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji od 15. avgusta.
Od scenariste drama „Sati“ i "Čitač" Dejvida Harea stigao je film o legendarnom solisti ruskog baleta Rudolfu Nurejevu, o njegovom čuvenom begu na zapad '60-ih godina prošlog veka, tokom prve evropske turneje tadašnjeg lenjingradskog Kirov teatra.
Glumac Rejf Fajns, koji je preuzeo rediteljsku palicu za ovo ostvarenje uspeva da dočara sirovu fizičku snagu i briljantnost Nurejeva, čije je traženje azila u Parizu zapanjilo svet, u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu.

Fajns koji tumači lik Aleksandra Puškina, čuvenog majstora igre. glumi isključivo na ruskom jeziku, a profil legendarnog Nurejeva, u njegovoj dvadeset i trećoj godini, predstavio je ukrajinski baletetski igrač Oleg Ivenko koji se prvi put našao pred filmskim kamerama. Kada je video poziv za audiciju, pomislio je da je reč o pogrešnom mejlu "Nisam verovao da je tako nešto uošte moguće. Nisam mogao ni da zamislim," rekao Ivenko u jednom od intervjua.

Tokom snimanja filma značajan udeo imala je i srpska koprodukcija, a deo glumačke postave bio je i naš glumac Nebojša Dugalić koji tumači lik Konstantina Sergejeva, tadašnjeg direktora i koreografa Kirov Teatra, takođe jednog od najznačajnih baletskih igrača iz slavne tradicije ruskog baleta: "Rudolf Nurejev predstavlja iskorak iz baletske tradicije čiji vrhunac upravo oličava Konstantin Sergejev. Ličnost Sergejeva na više načina upletena je u sudbinu Nurejeva i film se dobrim delom bavi tim odnosom oslikavajaći dramatičnu neusaglašenost jednog genija sa svetom u kome se zatekao," rekao je Dugalić.

O značaju ovakvih filmova i mogućnosti da dopru do šire publike Nebojša Dugalić dodaje:

"Mislim da upravo ta istorijska pozicija i oslonjenost na biografsku građu koja svedoči o jednom revolucionaru u baletskoj umetnost jeste možda najbolji način da se, kroz izuzetne ličnosti jednog vremena, kroz one koji su pomerili neke dotadašnje granice u okviru oblasti kojoj su pripadali, podsetimo i naših obaveza da i sami uspostavimo neku novu meru kreativnosti kao i da budemo budni za moguću pojavu izuzetnog unutar svoga vremena, da bismo bili saradnici onih najboljih, a ne poništitelji i borci protiv onih izuzetnih. Biografije takvih izuzetnih možda su najbolji način da se zapitamo o takvoj svojoj odgovornosti. Nurejev je svakako bio jedna od takvih ličnosti."

"Bela vrana" u ruskom jeziku predstavlja izraz čije značenje upućuje na osobu koja se razlikuje od svoje okoline, izvanrednu ličnost drugačiju od drugih.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...