•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rambo: Last Blood (2019)

Kada smo poslednji put videli veterana iz Vijetnama sa ožilјcima od bitke, John Rambo-a (Silvester Stallone), on je krenuo prema prašnjavoj farmi oca i metaforičnoj američkoj domovini koju je za sobom ostavio pre nekoliko decenija. To je bilo krajem 2008. Rambo, film objavlјen početkom poslednje godine predsedništva George W. Bush-a. Dubya-ina doktrina ratovanja dobro je upotpunila ova priča o steroidnom belom spasiocu koji je divlјak sa velikim lošim burmanskim pobunjenicima. Meci koji su se raspadali i čežnjivi bratski pogledi govorili su sve što reči ne mogu. Misija izvršena! Bilo je potpuno uvredlјivo i potpuno fenomenalno - sve dok ste mogli da uđete u podmukli virilan logor.

Dajte priznanje Rambo: Last Blood, kojim je sposobno upravljao Adrian Grunberg, za tapkanje po jednoj velelepnoj repelentnoj veni (naizgled) poslednji put. Rambo je još uvek na očevom ranču, mada je starac napustio ovu smrtnu zajednicu, ostavlјajući iza sebe Maria-u (Adriana Barraza), koja je decenijama radila na farmi, i Gabrielle (Ivette Monreal), 17-godišnjakinju vezanu za fakultet koju Rambo tretira kao svoju rođenu. Gabrielle sanja o budućnosti i voli da jaš0e konje sa svojim „ujakom John-om.“ Ali pre nego što krene u školu, želi da se suoči sa ocem nasilnikom (Marco de la O), koji sada živi u Meksiku, a koji ju je napustio pre više godina.

Meksiko, pun onoga što naš trenutni glavni komandant može da nazove „lošim muškarcima“, ovde je predstavlјen kao groznica zavisnika od droge, trgovaca seksom i nasilnih hedonista, pored jedne krstaške novinarke, Karmen Delgado (Paz Vega), jer neki Meksikanci, pretpostavlјamo, su dobri lјudi. Pre nego što smo stigli do 15-minutne oznake (sam film pokreće eksploataciono prijatelјstvo u 89. minutu), Gabrielle se našla u kandžama dvojice zlih makroa, braće Viktor i Hugo Martinez-a (Oscar Jaenada i Sergio Peris-Mencheta), koji nadgledaju imperiju prostitucije. Vreme je da John Rambo krene u stilu Taken-a na ove mafijaše.

To i čini, iako vas može iznenaditi saznanje da je zaplet o otmici rešen do pola puta, nakon čega Last Blood postaje urnebesno krvava varijanta Home Alone, a Rambo je koristio sve svoje sposobnosti preživlјavanja da se osveti braći i njihovim bezbrojnim pomoćnicima za jednokratnu upotrebu. Bolјe verujte da je njegov ikonični složeni luk sastavni deo plana, iako su njegova još karakterističnija crvena traka za glavu i masni/žilavi Fabio grickalica, nažalost, izgublјeni vremenom. U filmu ispunjenom svim vrstama ubistava (pucnji u glavu iz krateža, žilet oštre mačete do gležnjeva i grla), ništa nije bujnije hladnokrvno od Ramba koji razvaljuje Doors-ov “Five to One” kao diverzijsku taktiku.

Priroda ubistva Looney Tunes-a uveliko potiče ideološki pristup scenarija, premda su Rambo filmovi uvek bili nekoherentni tekstovi - propagandistički gung-ho u nekim trenucima, posebno na početku i buntovan u drugima. Ovde postoji scena u kojoj se Rambo vozi do granične ograde na meksičkoj strani, nakratko baci pogled na engleski znak koji ga upozorava, a zatim podiže akcelerator i probija se kroz bodlјikavu žicu. Granice Rambo-u ne znače ništa; posle ove scene, on se kreće između SAD-a i Meksika, kao da je otišao do lokalne prodavnice. Iako je ispravno razmišljati da li su postupci usamlјenog vuka na strani pravednijeg ili regresivnijeg besa.

Ovo poslednje deluje verovatnije, u neznatnom delu zbog toga koliko često su Rambo-a preuzete od strane sokolovih sila. Nakon gledanja Rambo: First Blood Part II iz 1985. godine, drugi film u nizu u kojem Rambo spašava američke ratne zaroblјenike u Vijetnamu, Ronald Reagan je izjavio: „Znam šta da radim sledeći put kada se ovo dogodi.“ I na Reagan-a se aludira i u četvrtom i u petom filmu preko inicijala imena na poštanskom sandučiću porodične farme: R. Rambo.

Ipak, još uvek je stvar samog Stallone-a, koji je sa 72 godine postao još više sjajno žilava vizuelna šala, ona koji ima tendenciju da se suprotstavi bilo kakvim ozbilјnim ambicijama ili idejama koje ovi filmovi, posebno ovaj, mogu da imaju. Stepen u kome je svestan sopstvenog apsurda je diskutabilan; nikad ne zaboravite da on može da se pohvali sa 160 Mensa IQ-om, tako da bi se šala vrlo dobro mogla da bude na nama. Namerno ili ne, on dosledno udvara suludim dodirima uzvišenog, a to je sigurno istina u Last Blood-u kroz koji se probija poput Frankenstein-ovog čudovišta.

Postoji snažno uzbuđenje mozga guštera prema njegovoj samovolјi i takav ubod emocionalne složenosti kada Rambo ubija veliku aktivnos kulminira bukvalno srčanim gestom. Nakon toga sledi scena postavlјena na seoskom tremu obasjanog suncem koji crpi podjednako višestruku mito-poetičnost John Ford-a i jingoističku glupost John Wayne-a oko The Green Berets. Da ni jedan senzibilitet potpuno ne nadmašuje drugi je svedočenje o dosledno lutajućim uverenjima serije Rambo - zbrkanom etosu koji se ponosno nosi kao Purple Heart.

Žanr:akcija, avantura, triler
Godina:2019
Reziser:Adrian Grunberg
Scenario:Matthew Cirulnick, Sylvester Stallone
Uloge:Sylvester Stallone, Paz Vega, Yvette Monreal
Uzrast:R
Studio:Balboa Productions, Campbell Grobman Films, Dadi Film Group
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:89 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila