•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoreni Dani slovenačkog filma koji traju do 9. decembra

Manifestacija Dani slovenačkog filma, koja se ove godine održava peti put, otvorena je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivanjem digitalizovane verzije filma Franca Štiglica „Ne plači Petre” i izložbom o njegovom životu i delu, povodom stogodišnjice od rođenja ovog klasika slovenačke kinematografije.

Filmska revija je počela celovečernjom projekcijom filma „Neću više da budem luzerka“, rediteljke Urše Menart, prošlogodišnje dobitnice nagrade Vesna na festivalu u Portorožu, a potom i kratkim filmom „Raj“, Mitje Ličana i Sonje Prosinc, dobitnika ovogodišnje Vesne na festivalu u kategoriji kratkih igranih filmova.

Dane slovenačkog filma otvorili su zamenik ambasadora Republike Slovenije, Roman Vajksler i dramski umetnik, Svetozar Cvetković i umetnički direktor festivala, Dragomir Zupanc. Svečanom otvaranju su prisustvovale mnoge poznate ličnosti srpske i slovenačke kulturno-umetničke scene.

„Ovakva manifestacija je pomogla da se ponovo uspostavi relacija između dve kinematografije koje su nekada bile jedna. Mi smo negovali susrete između filmskih centara Slovenije i Srbije, zbog kojih danas postoji vrlo dobra saradnja. Na taj način smo napravili odnos koji nam je doneo sedam filmskih projekata u manjinskoj koprodukciji” izjavio je umetnički direktor festivala, Dragomir Zupanc.

Glumac Svetozar Cvetković se prisetio svojih početaka kada je, na opšte odobravanje komisije na prijemnom ispitu za glumu, na Fakultetu dramskih umetnosti, imitirao jednog slovenačkog voditelja i da je prvi profesionalni angažman po diplomiranju bila uloga Matijaža Zupančića. Na svečanom otvaranju on se prisetio i značajnih slovenačkih glumaca koji su ostavili trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Beogradska publika će do ponedeljka 9. decembra, uzgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), imati priliku da pogleda osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih), i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna filma).

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani u Beogradu, Novom Sadu Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Organizatori Dana slovenačkog filma je Društvo Slovenaca u Beogradu – Društvo SAVA. Manifestaciju podržavaju Filmski centri Srbije i Slovenije, Ministarstvo Kulture i informisanja Republike Srbije, Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, Ministarstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenačka kinoteka u Ljubljani.

Projekcije filmova su besplatne, sve informacije i celokupan repertoar možete da pogledate na sajtu Društva Slovenaca u Beogradu – Društvo SAVA.

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju prijateljstva i dobrog filma..

Prateći program tokom Dana slovenačkog filma

Okrugli sto na temu: France Štiglic, slovenačko-jugoslovenski filmski stvaralac, održaće se u subotu, 7. decembra u multi-Sali JK na drugom spratu, sa početkom u 13 časova. Govorićemo o filmskom opusu Štiglica i njegovom nasleđu danas, kao i aktuelnim odnosima i saradnji slovenačke i srpske kinematografije. Na Okruglom stolu i Tribini imaćemo priliku da pozdravimo goste i gošće DSF 2019 iz Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Slovenije i slovenačkog filmskog arhiva, autore i autorke filmova u programu, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja.

France Štiglic (1919-1993), istaknuti scenarista, filmski i TV reditelj, publici je najpoznatiji po ostvarenjima „Na svojoj zemlji“ (1948), prvom slovenačkom celovečernjem zvučnom filmu, „Deveti krug“ i „Balada o trubi i oblaku“, dok je njegova antologijska „Dolina mira“ iz 1956. prikazana na DSF 2016. Štiglic je bio predsednik Udruženja filmskih radnika Slovenije, direktor Viba filma, Ministar kulture, kao i profesor i Dekan na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

U nedelju, 8. decembra, sa početkom u 12 časova u JK u Uzun Mirkovoj biće održana prezentacija Kinoateljea Gorica.

Tribina na temu: Granica održaće se u ponedeljak, 9. decembra u multi-Sali JK na drugom spratu, sa početkom u 13 časova.

Tribina Granica dotaći će se filmske umetnosti, etnologije, antropologije, geografije i političke istorije, a njen fokus biće manjinske kulture i njihov način života, slovenačke i druge etničke manjine u graničnim područjima Regiona i nekadašnje SFRJ. Tribinu prate najnoviji filmovi Matjaža Ivanišina, Jožeta Glažara, Štefana Kardoša, Borisa Jurjaševiča i Jožeta Dolmarka u programu DSF 2019. Razgovor će voditi mr Andrija Dimitrijević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, UU u Beogradu.

Projekcije filmova su besplatne, sve informacije i celokupan repertoar možete da pogledate na ovom linku.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...