•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstavljen program 6. izdanja festivala “Valjevski filmski susreti”

Danas je na konferenciji za medije u Centru za kulturu Grada Valjeva, predstavljen je program ovogodišnjeg festivala „Valjevski filmski susreti“.

Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala, govorila je o novom koceptu festivala, koji je prerastao u regionalni festival upravo ovogodišnjim izdanjem: „Pre svega mi je drago da smo uspeli da podstaknemo klimu i dobijemo jednu modernu bioskopsku salu. Tim festivala nastavio je sa svojom misijom negovanja filmske publike i edukacije mladih. Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti je izašao iz tog svog lokalnog okvira i prerastao u jedan svež, regionalni festival filma. Donosimo ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz regiona: iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Prvi put ove godine imamo saradnju sa EU Info centrom, čije naslove donosimo u okviru Programa evropskog filma, na kojem ćemo prikazati filmove: Ćutanje drugih, Stranac u raju i Belgijski kralj. Svi ovi filmovi, a u skladu sa sloganom festivala koji ove godine glasi VAN OKVIRA pozivaju gledaoce da izađu iz svojih okvira i stavova, van konteksta na koji su navikli, da preispitaju svoja uverenja i budu otvoreni za pitanja i prihvatanje novih ideja i perspektiva u intimnoj atmosferi i razgovoru sa autorima nakon projekcija. Festival je od prvog izdanja podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Valjeva, ove godine imamo i podršku od strane Filmskog centra Srbije, koji pomaže održavanje filmske radionice uz pokriviteljestvo Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO kao glavnog finansijera radionica za srednjoškolce.“

Bojana Andrić, osnivačica i koselektorka festivala, predstavila je celokupan program festivala:

„ Valjevske filmske susrete će svečano otvoriti apsolutni pobednik Pulskog festivala Dnevnik Diane Budisavljević u velikoj Sali Centra za kulturu 12. decembra u 20h. 13. decembra biće prikazani filmovi: Belgijski kralj, reditelja Petera Bronsensa, dokumentarni film Električni orgazam za ljude budućnosti, rediteljke Marije Vukić (koja će biti i gost festivala), i Koja je ovo država, reditelja Vinka Brešana (uz podršku Zillion filma).

14. decembar rezervisan je za srpsku premijeru filma Grudi, rediteljke Marije Perović, koja će biti gost festivala, film Stranac u raju, reditelja Gvido Hendriksa, Godina majmuna, Vladimira Blaževskog (koji je ove godine jedan od članova žirija i takođe gost festivala), Moj jutarnji smeh, reditelja Marka Đorđevića, koji će biti gost festivala i premijerno 10. epizoda serije Grupa, čiji će se glumci takođe pokloniti publici nekon premijere.

Poslednjeg dana festivala, nakon španskog filma Ćutanje drugih, biće prikazan film Pijavice, uz reditelja Dragana Marinkovića kao gosta festivala, Zemlja meda, reditelja Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova, kao i slovenački film Izbrisana.

I u okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma biće prikazano 18 filmove, od skoro 50 prijavljenih, koji će se boriti za dve nagrade: najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu Slobodan Golubović Leman. Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 din. Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.“

Ove godine mladi iz Kolubarskog okruga i Crne Gore, učestvovali su u omladinskom projektu SEAVA Youth, koji se sastoji od dve radionice kratkog igranog filma. Prva radionica održana je u okviru Seanema film festivala u Ulcinju u septebru, a druga će se održati u okviru Valjevskih filmskih susreta. Uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa istraživačkom stanicom Petnica.

Ivana Antonijević, predstavnica Regionalne kancelarije za mlade, kancelarije iz Beograda (RYCO) obratila se medijima povodom podrške i saradnje sa Valjevskim filmskim susretima: „Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da podržimo Valjevsku kulturnu mrežu i da su mladi iz regiona imali priliku da se upoznaju, ostvare kontakte i uče o filmu. Na taj način kroz radionice filma, razvijaće svoje interkulturalne veštine u duhu pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.“

O Valjevskim filmskim susretima: Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12 – 15.decembra 2019. godine pod sloganom “Van okvira”. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO - Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...