•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gemini Man (2019)

Naučno-fantastični akcioni film Ang Lee-a Gemini Man, u kome glumi Will Smith kao vladin ubica, otkriva da su ga klonirali njegovi bivši nadređeni, obrušava se vrstama mogućnosti od kojih se prave transcendentne pulp priče: ekskluzivni svet hladnokrvnih profesionalaca; kavaljerski stav prema nauci i telesnim povredama; vazduh iscrplјenosti i žalјenja; heroj koji je brz i smrtonosan sa pištolјem, ali on želi da nije. Da li se ove tematske brige na kraju ispunjavaju je drugačije pitanje; onaj ko pokuša da uzme film (koji je u razvoju od sredine do kraja devedesetih i koji je prošao kroz ruke mnogih scenarista) za ozbilјno, kako se čini, da uzme sebe, verovatno će biti frustriran zbog njegove šminkerske sentimentalnosti.

Ipak, neko može da se zlokobno smeje nejasnim filozofijama filma i iskonskim klišejima i idalјe treba da ceni realizaciju Lee-vih akcionih scena. Umesto kinetičkog baroka filmova o John Wicku ili IMAX-skalnih odvažnosti kasnije Mission: Impossible, Gemini Man ide na čisto i energično, sa trenucima beznačajnog pokreta u blizini, u vazduhu koji su verovatno najbliži Lee-u.

Smith-ov Henry Brogan je najbolјi atentator na svetu, predstavljen nam je dok se usredsređuje na pucanj koji pogađa kroz prozor brzog voza pre nego što prođe kroz tunel. To je njegovo 72. potvrđeno ubistvo u ime Ministarstva odbrane, a poslednje pre nego što se povukao u osamlјeno imanje u Georgiji. Razlog nije kolebanje srednjih godina (poput Smith-a, Brogan je nedavno napunio 51 godinu) koliko je savest koja se sporo razvija. U stvari, penzionisanje je nešto što nije lako, jer otkrivamo da je stari ratni drug došao kod Henry-a sa dokazima da ga je vlada hranila lažnim dosijeima za svoje mete i da strani teroristi za koje veruje da ubija u ime crvene, bele i plave boje zapravo su američki naučnici.

Nažalost za doušnike (ali ne i za gledaoce koji više vole da se njihovi filmovi jednostavno nastave bez da gube previše vremena na ranijim izlaganjima), njihov poslednji razgovor je pokupio i dron. Po noći, Henry je u bekstvu od teško naoružanih odreda za čišćenje. Uz pomoć svog bivšeg zapovednika Baron-a (Benedikt Wong), on brzo kreće u Kolumbiju, povevši pritom Zakarweski-evu (Mary Elizabeth Winstead), vladinog agenta koji je trebao da ga drži pod nadzorom pre nego što se sav pakao oslobodi. (Ona je sa odbrambenom obaveštajnom agencijom, verovatno dodelјena manje zloglasnom odelјenju.) A pošto su Henry i njegovi kolege već pogubili desetak visoko obučenih siledžija, njegov stari šef, vojno-industrijski kralј Clay Varris (Clive Owen), nudi da pošalјe svog najbolјeg operativca da završi posao - mladog super-ubicu koji izgleda, baš kao Henry, ali iz mlađih dana.

Lee, kameleonski reditelј, poslednjih godina razvio je naviku pretvaranja filmova u tehnološke demo eksperimente, eksperimentišući sa složenim vizuelnim efektima vizuelnih efekata u Life Of Pi i digitalnim 3D rezolucijama visoke rezolucije, u Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Gemini Man poseduje i jedno i drugo. Umesto da podmladi Smith-a digitalnim efektima a la Samuel L. Jackson u Captain Marvel-u ili nekim mlađim glumcem, Lee se odlučio za još detalјnije rešenje: mlađi Henry (nazvan „Junior“) je skoro u potpunosti digitalna kreacija, koju izvodi Smith snimanjem pokreta. Za svu tehničku magiju, dobijeni rezultat je negde između: Junior, sa svojim tužnim štenećim očima, nikada ne izgleda potpuno lјudsko u pokretu (a ponekad izgleda samo šašavo), a efekat je učinjen bez usluge činjenicom da dobar deo svog ekranskog vremena provodi deleći prostor sa pravim, od krvi i mesa Will Smith-om.

Kako se ispostavilo, Junior je klon, stvoren pre 23 godine koristeći Henry-evu DNK i odgajao ga je Varris kao usvojenog sina; ideja je bila da se stvori Henry-eva verzija koja bi imala svu njegovu genetiku i reflekse, ali ništa od traume njegovog nesretnog detinjstva.

Gemini Man ne troši mnogo vremena na generičku naučnu fantastiku svoje premise. Uglavnom je priča nešto bliže porodičnoj drami koja se bavi ‘tata’ problemima nego luda nauka koja se oseća kao očigledan Lee-ov dodir, neizbežno se sećajući njegovog filma o Incredible Hulk-u. Ali dok god mlađi klon čini previše savršenu varijantu za te teme kajanja i započinjući sa tim neminovno proganjanim pričama o ubicama starijih osoba (naročito onim koje uklјučuju basnoslovni "poslednji posao"), to je lakše privući Gemini Man-ove nenamernosti: način na koji se sve govori o prelasku sa nasilјa iz prošlosti, počiva na spremnosti junaka da uklone bezlične pomoćnike bez sekundne pauze; znatiželјna (i više puta spomenuta) seksipilnost likova; činjenica da je Junior jednako lako mogao biti stand-up za sam projekat.

Zbog svih Smith-ovih mrlјa od suza govoreći o tome ‘kako nisi ono šta su te napravili’, film uživa u svojim ubistvenim kvalititama: Lee je graciozno uvodi lik Juniora u priču, uputivši ga protiv Henry-a u pucnjavi koja se pretvara u strašnu jurnjavu sa motociklima; besprekorne borbe ruku pod ruku; način na koji se klimaktički obračun (upriličen na manje od scenske pozadine prodavnice hardvera u malom gradu) pretvara u vatrene, pune borbene akcije i borilačkih veština; leće riblјeg oka, digitalno komponovani razbijajući zum i drugi ekscentrični dodiri kojima Lee začinjava postavlјene scene. Poput svojih likova, Gemini Man je duboko iskren, ali na kraju deluje poput mašine i rutinski odrađenog posla.

Žanr:akcija, drama, sf
Godina:2019
Reziser:Ang Lee
Scenario:David Benioff, Billy Ray
Uloge:Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada i 5 nominacija
Studio:Skydance Media, Jerry Bruckheimer Films, Fosun Group Forever Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:117 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu