•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpski filmovi i manjinske koprodukcije na Sarajevo film festivalu

Ovog leta, u programu U fokusu 26. Sarajevo Film Festivala uvršten je i „Moj jutarnji smeh“, debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića, kao i dve manjinske srpske koprodukcije – filmovi „Glas“ Ognjena Sviličića i „Malmkrog“ Kristija Pujua. Sva tri filma su nastala zahvaljući i podršci Filmskog centra Srbije.

Program U Fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspeh na prestižnim filmskim festivalima širom sveta ili na domaćem tržištu.

Program U fokusu prateća je selekcija Takmičarskog programa i ima za cilj da svake godine predstavi najznačajnije i najuspješnije regionalne filmove u posljednjih 12 mjeseci. Proteklih 6 mjeseci bili su izuzetno izazovni za svjetsku kinematografiju i nakon Berlinskog filmskog festivala gotovo da nije bilo premijere niti jednog regionalnog filma. Upravo zbog toga, odlučili smo da obogatimo selekciju i omogućimo što većem broju reditelja i producenata da prikažu svoje filmove na Sarajevo Film Festivalu. Naša odluka je važna za podršku autorima i regionalnim kinematografijama u datim okolnostima, te na ovaj način želimo podržati filmove koji su tek počeli svoje festivalske živote. Shodno tome, ove godine donosimo rekordnih 10 naslova u ovoj selekciji. Kao i obično program je mješavina filmova već etabliranih autora ali i prostor za promociju debitanata kojih ove godine imamo tri“, izjavila je selektorka programa Elma Tataragić.

Pomenuti debitantski film Marka Đorđevića je izazvao istinsku senzaciju i niz specijalnih i dupke punih projekcija nakon srpske premijere na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine, a ovo srpsko ostvarenje je učestvovalo i u zvaničnom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, gde je Moj jutarnji smeh imao internacionalnu premijeru. Film je u Srbiji nagrađen na tri festivala tokom zime za nama: na Festivalu autorskog filma u Beogradu, Pančevo Film Festivala i Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu u Kragujevcu. Prikazan je i na međunarodnom filmskom festivalu u Visbadenu.

To je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Moj jutarnji smeh je nastao po scenariju Marka Đorđevića, koji je film režirao i montirao. Od saradnika treba izdvojiti: producenta Miloša Pušića, direktora fotografije Stefana Milosavljevića, kostimografkinju Lilu Vuković i scenografkinju Mariju Kojić; kao i dizajnera zvuka Stevana Miloševića, montažere zvuka Borisa Zaborskog i Prvoslava Živanovića, miksera zvuka Kostasa Fylaktidisa i koloristkinju Eszter Nagy. Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac, kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. U Mom jutarnjem smehu glume i Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

Film je delo produkcijske kuće Altertise, u koprodukciji sa Cinnerent produkcijom, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Grada Kragujevca. Producent filma je Miloš Pušić, koproducent Ivica Vidanović, a izvršni producent je Stefan Jevđenijević. Film traje 94 minuta i preko nedavno pokrenute Mreže kino prikazivača Srbije prikazan je u bioskopima i kulturnim centrima širom naše zemlje.

Dok Takmičarski program donosi nove filmove i nova imena, program U Fokusu Sarajevo Film Festival-a pruža izrazito bitan godišnji pregled regionalnih ostvarenja. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Foto: FCS promo.
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu