•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Rental (2020)

Do pre nekog vremena nisam mogao ni da zamislim da ćemo na sajtu razmatrati film Dejva Franka, mlađeg i, što da ne, netalentovanijeg brata Džejmsovog, iako ni sam Džejms nije neki uzor-glumac. Međutim, iz meni nepoznatih razloga, sve mlađi, i u slučaju Franka juniora, još uvek nedokazani i sveži glumci, odlučuju se i za režiju, pa ni sam stariji brat Franko nije imun na rediteljsku stolicu snimivši do sada nekoliko uglavnom neuspešnih adaptacija američkih književnih klasika.

Međutim, brat mu Dejv pokazuje neobičnu zrelost i odsustvo pretencioznosti, te u svom prvom rediteljskom uratku snima jedan zanimljiv, iako ne originalan žanrovski film okupivši finu ekipu glumaca i lišivši sebe, pametno, dužnosti ispred kamere. Još samo da je našao nekoga da mu malo ispegla scenario, nebo bi bila granica.

„The Rental“ je jedan, nazovimo ga, hororom nove generacije, generacije koja svoja turistička iskustva sve više vezuje za rentiranje tuđih kuća i stanova preko popularnog sajta Airbnb, time pomalo ignorišući preskupe hotele, ali i upadajući u zamku toga da se obretu na lokacijama koje su, na neki način, lišene određene hotelske sigurnosti. Bazirajući film na nekim sopstvenim traumama od takvog načina putovanja i odsedanja, Franko u centar teme postavlja dva para koji odlaze na produženi vikend-odmor u naizgled prelepu obalsku kućerinu, ne bi li ubrzo potom bili suočeni sa potencijalno smrtonosnom situacijom.


Uticaji na ovaj film su poprilično tradicionalni, od „Noći veštica“, „Hostela“ i „Stranaca“ do bilo kog „home-invasion“ filma koji je nastao u poslednjih 30 godina, ali to ne mora da bude obavezno loše, ponekad je bolje odužiti se uzorima i napraviti solidnu konfekciju, nego pokušavati da izmisliš točak bez imalo prethodnog potencijala ili talenta. Deo publike je u kritikama pomalo brutalan prema ovom filmu, i donekle ima pravo, nije preterano inventivan, deluje da dobre likove i još bolje glumce traći na situacije koje nisu dokraja razrađene i da zbrzano i nenadahnuto prelazi preko finalne trećine filma.

Ima tu pomalo i istine. Situacije u koje se stavljaju likovi mogle su da budu još kompleksnije i žešće, filmu dugo treba da dođe do neke potencijalno zategnute situacije, ali do tog momenta lepo postavlja svoje likove i odnose između njih koji su osnova za konfliktne situacije (u pitanju su dva brata i, naravno, makar jedan ljubavni trougao). Franko pokazuje da ima talenta za mizanscen i za pravljenje kakve-takve hororične atmosfere u eksterijeru, iako možda nije sasvim razradio sam završetak filma. Od situacije koja liči na paranoidni triler-noar sa likovima koji su zarobljeni u potencijalno smrtonosnu dilemu koju ne mogu da razreše brzo i nemotivisano se prelazi na kakav „Petak 13“ slešer, a da potencijal za konflikte među likovima nije u potpunosti istražen niti iskorišćen.

Na kraju se sve svodi na određeno ambivalentno i misteriozno „home invasion“ iskustvo koje kao da ne služi ničem drugom do da u budućnosti od potencijalnih Airbnb korisnika stvori paranoične i nepoverljive osobe. S te strane, treba pohvaliti Franka što je ubedio glumce kalibra Den Stivens i Alison Bri da se uopšte i pojave u ovoj njegovoj stilskoj vežbi i zaključiti da ima nešto rediteljskog potencijala u ovom mladiću koji valja dalje tesati i oštriti na sličnim naslovima, bez pretenzija da se upada u ego-trip njegovog brata koji je u jednom trenutku umislio da je Džon Hjuston.



Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:horor, triler
Godina:2020
Reziser:Dave Franco
Scenario:Dave Franco, Joe Swanberg
Uloge:Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand
Uzrast:R
Studio:Black Bear Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:98 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...