•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoren 13. Beldocs festival

U četvrtak, 3. septembra u 20 sati, svečanom ceremonijom u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije otvoren je 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Prisutnima se u ime festivalskog tima obratila Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, koja je izrazila radost jer se manifestacija ipak održava u fizičkom prostoru: „Srećni smo da Beldocs ima toliko profesionalan i posvećen tim, koji uprkos svemu nastavlja beskompromisno da radi na promociji srpske, evropske i svetske dokumentaristike i razvoju publike u ovoj oblasti. Nastavlja da ostvaruje viziju Beldocsa i misiju dokumentarizma – da nas ljude uroni u živote drugih, da hodamo njihovim stazama, sagledamo svet iz drugačije perspektive, budemo svesniji ljudi koji će oblikovati svesnije društvo. Beskrajno smo zahvalni srpskim autorima, pravim rediteljima i producentima, koji su u situaciji ove opšte neizvesnosti i nepredvidivosti ipak odlučili da nam povere svoje filmove, da im upriličimo premijere – sedam svetskih i jednu nacionalnu“, istakla je ona.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije koji je podržao festival, rekao je: „Ovogodišnji Beldocs će ostati upamćen. Ovo je neka nova stvarnost, ali siguran sam da i slogan govori dovoljno – Real faces, real places.To znači da su večeras prava lica na pravom mestu. Uvek je veliko zadovoljstvo dati podršku domaćim festivalima, naročito onima meni dragim, kao što su dokumentaristički“.

Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, na ceremoniji otvaranja je izjavio: „Ovo stvarno deluje potpuno neverovatno i predivno, jer smo se potrudili iz sveg srca da se festival desi, da ne bude samo u digitalnom formatu već da zaista bude pred ljudima. Ovo je predivno veče za sve nas“.

Nakon svečanog otvaranja u istom prostoru prikazan je domaći film „Govori da bih te video“ rediteljke Marije Stojnić, koji će se sa sedam drugih ostvarenja takmičiti za najbolji festivalski film u okviru Srpskog takmičarskog programa. Film stiže pred domaću publiku nakon svetske premijere na prestižnom IDFA festivalu i projekcije u Muzeju modernih umetnosti MoMA u Njujorku, a istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi.

O filmu rediteljka Marija Stojnić kaže: „U filmu „Govori da bih te video” pratimo imaginarni put radiofonskog zvuka, a Radio je viđen kao jedan personifikovani gigant, svemirski brod koji polako jedri kroz vreme i skuplja i akumulira naše kolektivno intergeneracijsko iskustvo. Ipak, sadržaj prikazan u filmu predstavlja tek jedan mali deo celokupnog programa i sadržaja Radio Beograda. Ovo je omaž, ljubavno pismo radiju, i film koji postavlja večita pitanja o nama i svetu koji nas okružuje“.

Na Terasi Art bioskop Kolarac u okviru selekcije Udarni termin prikazan je film „Državna sahrana“ legendarnog Sergeja Loznice, sa jedinstvenim i do sada neviđenim arhivskim snimcima sa sahrane Josifa Staljina.

Filmski program prve festivalske večeri završen je projekcijom filma „Forman protiv Formana“ Helene Treštikove i Jakuba Hejna, o životu slavnog reditelja Miloša Formana, nastalog u produkciji češke televizije i francuskog kanala ARTE. Prema rečima rediteljke Helene Treštikove, Miloš Forman je bio upoznat sa projektom: „Bio je zadovoljan njime i odobrio je koncept filma. U to vreme je bio prilično bolestan i nije želeo da ga snimamo. Umro je dok smo još radili na projektu“.

Drugog festivalskog dana na programu u okviru srpske takmičarske selekcije od 20 sati u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije je film „Zaklinjem se“ Nikole Dragovića i Milutina Petrovića. U okviru internacionalnog takmičarskog programa na Letnjoj sceni na Kalemegdanu biće prikazan film „Svemirski psi“ o Lajki, psu lutalici i drugim uličnim psima u Rusiji. Od revijalnih selekcija izdvajamo Retrospektivu filmova Kler Simon u Muzeju savremene umetnosti.

Foto: Nemanja Stojanović, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...