•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpska premijera filma 'Zaceli me' Danijele Štajnfeld na Festivalu evropskog filma Palić

Dokumentarni film „Zaceli me” („Hold me right”) rediteljke Danijele Štajnfeld biće premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra. Ovo ostvarenje će se naći na programu palićkog festivala u okviru selekcije Novi evropski dokumentarci kao specijalna projekcija, na poziv programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića.

„Zaceli me” je dokumentarni film o posledicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad. Film kombinuje svedočanstva osoba koje su preživele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom.

Autorka filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podeli s drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film “Zaceli me” se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada.

Budući da se žrtve seksualnog napada često suočavaju sa nedostatkom razumevanja i nepoverenjem, mnogi odluče da ćute o tome što su doživeli. Niko od nas ne želi da veruje da se ti mučni zločini događaju u našim domovima, školama, radnim mestima i zajednicama u celini. „Hold Me Right” otkriva cenu ove tišine.

U eri pokreta #MeToo, bes i strah onemogućavaju neophodne dijaloge koji se odnose na obe strane zlostavljanja. „Zaceli me” nam pomaže da razumemo seksualni napad, humanizujući obe perspektive. Ovaj film želi da normalizuje razgovore o zlostavljanju kako bi zaustavio ciklus srama i nasilja.

Selekcija Novi evropski dokumentarni film uvedena je prošle godine u festivalski repertoar i donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara. Prema rečima selektora ove programske celine, Igora Toholja, ono što nas još uvek inspiriše i intrigira su „lični autorski svetovi, često zaodenuti u intimizam koji pobeđuje dominantnu i agresivnu medijsku sliku o savremenom svetu - naročito kada su u pitanju filmovi obeleženi ženskim senzibilitetom”, dodajući da su u ovogodišnjem programu upravo takvi filmovi.

Programski direktor festivala evropskog filma Palić, producent Miroslav Mogorović trenutno dogovara eventualni dolazak rediteljke Danijele Štajnfeld, ukoliko joj ranije preuzete obaveze dozvole, kako bi predstavila film publici i zainteresovanim medijima.

Fim „Zaceli me” biće prikazan 18. septembra u 17:30 u bioskopu Abazija na Paliću.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Foto: Festival evropskog filma Palić promo, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...