•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PALA PRVA KLAPA. Počelo snimanje filma o Zoranu Radmiloviću

„Glumčina“, baš to je i bio, jedan od najvoljenijih srpskih glumaca Zoran Radmilović. O ovom velikanu biće snimljen film, a prva klapa pala je u njegovom rodnom Zaječaru.

Film snima niška City produkcija, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine-Cetar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Doprinos filmu dala je sestričina glumca Selena Visković, direktor Ustanove „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić i mnogi drugi.

„Sa Zoranom sam radio 13 godina u brojnim predstavama, ne samo u Radovanu III. Zato sam i pristao da neko svoje iskustvo i sećanja prenesem ljudima koji rade film, jer ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već 35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan danas“, istakao je na konferenciji za novinare Milan Caci Mihailović.

Veliki je značaj filma čije je snimanje počelo u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u Zaječaru koji su obeležili njegov život.

„Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“, prava birtija. Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao ( sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić“) koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang“, kazao je Mihajlović.

On je rekao da se već godinama bori protiv zaborava. Tako su i nastale njegove knjige sećanja „Uspomenari“ 1, 2 i 3, a u pripremi je i „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koji će biti promovisan na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića.

„Ogromna je odgovornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca, koji potiče iz Zaječara. Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije“, rekao je reditelj Vladimir Ristić.

Ovo je deveti film City produkcije, rekao je na konferenciji za novinare producent Oliver Paunović. Niška produkcija radila je filmove i o poznatim Nišlijama glumcima Žiki Milenkoviću i Desimiru Stanojeviću, ali i o poznatnoj grupi „Lutajuća srca“. Film o Zoranu Radmiloviću je Paunovićeva dugogodišnja želja jer izuzetno poštuje i ceni tog glumca i njegovo delo i sa tom idejom je i došao kog direktora zaječarskog teatra.

„Planirano je da dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću zatvori Filmske susrete u Nišu 2021.godine i nakon toga da bude prikazan na 30. Festivalu Dani Zorana Radmilovića. Učestvovaće i na raznim festivalima dokumentarnih filmova,među kojima je i Festival dokumentarnog srpskog filma u Čikagu, a plan je da se emituje i na nacionalnim i na lokalnim televizijama. „Zoran Radmilović nije običan glumac, Zoran je kako ga u Zaječaru zovu Glumčina, pa se zato i film tako zove,“ naglasio je Paunović.

U vreme održavanja ovogodišnjih Dana Zorana Radmilovića biće postavljena izložba radova sestričine Zorana Radmilovića Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Premijera filma predviđena je 2021.godine povodom dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ istakao je na pres – konferenciji u zaječarskom teatru Vladimir Đuričić direktor ustanove Narodno pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Autor: Violeta Milićević (Niške vesti)

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...