•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najoriginalnija vizija propasti sveta na 26. Festivalu autorskog filma

Autori plakata ovogodišnjeg Festivala autorskog filma su Braća Burazeri – Nikola i Nenad Radojčić.

Vizuelno rešenje predstavlja omaž originalnom plakatu filma „Kičma“ reditelja i scenariste Vlatka Gilića, premijerno prikazanom na Kanskom festivalu 1975. godine. Dva ključna motiva ovog Gilićevog dela – opasno zagađenje vazduha u gradovima, kao i epidemija nepoznate bolesti koja se širi – pokazuju se duboko proročanskim u trenucima globalne krize i pandemije koje čovečanstvo ove godine proživljava.

„Šire gledano režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak sveta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas... Mislim da je zadatak umetnosti odlaganje te fatalne premijere“, izjavio je u jednom davnom intervjuu Vlatko Gilić.

Braća Burazeri, zajedno sa Srdanom Golubovićem inspiraciju su pronašli u „najoriginalnijoj viziji propasti sveta“.

„Paranoja, otuđenost, gušenje i nemoć – sve nekako vezano za sumanuti trenutak u kome se čovečanstvo trenutno nalazi. Borba za bilo kakav pokušaj stvaranja i konstantno navikavanje na nove rutine i procese. Nada da ćemo uskoro uplivati u mirne vode i neku dobru luku.“ – izjavio je Nikola Radojčić.

Film „Kičma“ biće počasno prikazan na ovogodišnjem FAF-u. Većina autorovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa ovim Gilićevim ostvarenjem.

Značaj Gilićevog autorskog rada ogleda se u tome da se čak tri njegova dela, ujedno i jedina autorska dela iz bivše Jugoslavije, nalaze se u kapsuli u atomskom skloništu muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe.

FAF, koji će se održati od 27. novembra do 04. decembra, predstaviće 12 filmskih ostvarenja u takmičarskoj selekciji i borbi za Grand Prix festivala. Pobednička nagrada nosi ime velikog umetnika Aleksandra Saše Petrovića.

Publika će se upoznati i sa naslovima koji će se naći u selekcijama „Hrabri Balkan“, „Bande a part“, „Acid“, kao i naslovima iz kanske selekcije posvećene studentima „Cinefondation“.

Više informacija o kompletnom programu naći će se na sajtu Festivala autorskog filma www.faf.rs , kao i na zvaničnoj strani Festivala na Fejzbuku http://www.facebook.com/ festivalautorskogfilma.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu