•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 12. Merlinka festival

Dvanaesti po redu Međunarodni festival kvir filma Merlinka otvoren je danas, u četvrtak, 3. decembra u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Čestitku povodom otvaranja festivala uputila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, i tom prilikom istakla značaj koji Merlinka festivala ima za društvo i državu:

„Festival Merlinka od samog osnivanja daje doprinos ne samo afirmisanju osetljivih društvenih pitanja, već i boljem pozicioniranju naše zemlje na međunarodnom planu u oblasti kulture, kao države i društva koji neguju demokratske vrednosti i poštuju slobodno izražavanje svakog građanina.“ Ona je ukazala i na to da je veoma bitno da se tokom pandemije održavaju kulturne manifestacije. „U vreme pandemije izazvane korona virusom, koja je stopirala ili odložila mnoge događaje u čitavom svetu, vrlo je važno da kulturni život Srbije nastavlja da živi i kroz filmske manifestacije koje, poput festivala Merlinka, odlikuje raznovrsnost umetničkog izraza. Želim vam da nastavite putem promovisanja jednakosti i povećanja vidljivosti tema koje na globalnom planu sve više dobijaju na značaju.“

Direktor festivala, Predrag Azdejković izjavio je da organizovanje Merlinka festivala u doba pandemije nije bilo izazovno imajući u vidu činjenicu da se festival već susretao sa poteškoćama, i dodao da ga raduje ovogodišnji program koji obuhvata najveći broj filmova iz Srbije dosad:

„Za dvanaest godina postojanja Merlinka festival se suočavao sa mnogim poteškoćama, od otkazivanja, pomeranja i pretnji do finansijskih problema, te nam organizovanje festivala u doba korone nije palo preterano teško, jer je Merlinka svake godine festival na rubu nervnog sloma! Raduje činjenica da imamo bogat program i da našim gledaocima nudimo beg od koronične stvarnosti kroz zanimljive priče LGBT ljudi iz svih krajeva sveta. Najveća radost je da ove godine imamo do sada najveći broj domaćih filmova i nadamo se da će u budućnosti taj broj samo rasti.“

Festival je otvorila naša poznata glumica Jelena Stupljanin, koja tumači jednu od uloga u litvanskom filmu „Advokat“ reditelja Romasa Zabarauske, prikazanom nakon ceremonije svečanog otvaranja.

„U filmu „Advokat“ ja ne igram veliku ulogu, zapravo se moj lik pojavljuje samo u jednoj sceni. Ali, kao i u životu, skup scena vode do životnih promena, pa ćete tako u okviru ovog festivala gledati mnogo scena satkanih u filmove koje znače život, koje znače važne promene, na bolje ili na gore“, rekla je Jelena Stupljanin i dodala: „Kao što filmovi i treba da budu, nadam se da će vas inspirisati i učiniti i vaš život lepšim i ispunjenijim, posebno u vremenu u kojem živimo. U to ime, i sa velikim zadovoljstvom, svečano proglašavam 12. Merlinka film festival otvorenim!“

Osim u Litvaniji, film „Advokat“ sniman je i u Beogradu. To je priča o korporativnom advokatu iz Litvanije koji preko interneta upoznaje sirijskog izbeglicu zaglavljenog u Beogradu i zaljubljuje se u njega. Između njih se razvija iznenadna veza što dodatno produbljuje njihov odnos i testira lične i fizičke granice.

Muzički deo svečanog programa obeležio je nastup soprana Anastasije Holc.

Ovogodišnje izdanje festivala pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“ održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda, uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBTQ filmova, a publika će i ove godine imati priliku da glasa za najbolji ultra kratki film u trajanju do 5 minuta.

Merlinka festival održava se svakog decembra od 2009. godine u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, a sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Foto: KomunikArt

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...