•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

10 sovjetskih filmova koje bi svi trebalo da pogledaju

Rusi su jednostavno zalјublјeni u ove filmove i smatraju ih zlatnim klasicima kinematografije. Ako želite bolјe da razumete Rusiju, ne propustite ih.

1. The Cranes Are Flying

Mikhail Kalatozov/Mosfilm, 1957

Mladi par se zabavlјa i šeta Moskvom, srećni su što će se venčati, ali odjednom počinje rat... Njihovi putevi se razdvajaju, ona ostaje u Moskvi dok je on pozvan. Gube jedno drugo i mnogo pate. Da li će se ikada više sresti?

Ovo je jedini sovjetski film koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i apsolutno potresna ratna drama od strane talentovanog reditelјa Mikhail Kalatozov-a.

2. Irony of Fate

Eldar Ryazanov/Mosfilm, 1976

Simbol dočeka Nove godine u Rusiji. Ova se komedija prikazuje na televiziji svakog 31. decembra. 37-godišnji neženja koji još uvek živi sa njegovom majkom. Sa prijatelјima odlazi u banju pred Novu godinu i pije oproštajno pivo za odlazeću godinu. Pije previše, a prijatelјi su ga greškom odveli na let za Lenjingrad, dok ga u Moskvi devojka čeka da zajedno provedu doček Nove godine ...

Film je bio masovni bioskopski hit u sovjetskim bioskopima i gledalo ga je 7 miliona lјudi nakon objavlјivanja. Ljudi vole brilјantnu glumu, neodolјiv humor i nezaboravne pesme zasnovane na popularnim pesmama. Štaviše, film se usuđuje da se zeza sa tipičnim identičnim sovjetskim gradovima tog vremena, tipičnim sovjetskim zgradama, pa čak i tipičnim nameštajem, tako da čovek koji se budi u nepoznatoj stambenoj kući to u početku ni ne razume. Svuda je sve previše jednako.

3. Office Romance

Eldar Ryazanov/Mosfilm, 1977

Romantična komedija i oda kancelarijskom planktonu (i vrlo antifeministička stvar). Usamlјeni otac dvoje dece radi kao nizak menadžer u statističkoj agenciji. On je mekan i pomalo čupav čovek i može samo da sanja da će njegov život da se nekako popravi. Odjednom stari prijatelј predlaže lukav plan - trebalo bi da flertuje sa njihovom šeficom, otopi joj srce i unapredi se u pogodbi. Ali kako koketirati sa ženom koje se bojite? Plus onaj radoholičar koji je apsolutno neprivlačan? Pa, ona izgleda da je još uvek dama negde duboko u sebi.

Bio je to jedan od filmova sa najvećom zaradom u Sovjetskom Savezu, koji je takođe dobio državnu nagradu, i još jedan uspeh reditelјa Eldar Ryazanov-a, koji je takođe napisao scenario.

4. Stalker

Andrei Tarkovsky/Mosfilm, 1979

Naučnofantastični film zasnovan na romanu Braće Strugatsky Roadside Picnic. Stalker je vodič koji ilegalno dovodi lјude u zonu, opasno mesto podložno paranormalnim aktivnostima. Unutar ove Zone postoji tajna komora u kojoj svi snovi mogu da se ostvare. Nјegovi „klijenti“ su profesor i pisac koji očekuju da će im soba pomoći da okončaju kreativnu krizu. Ali šta ako je um ovih lјudi preslab da bi mogao da se odupre paranormalnim silama? Ili šta ako jedan od njih ima još jedan tajni cilј u ovoj ekspediciji?

Film je jedno od režijskih dela Andrei Tarkovsky-og i često se pridružuje na raznim različitim listama svih najbolјih filmova svih vremena. Dobitnik je nagrade ekumenskog žirija na filmskom festivalu u Kanu.

5. Moscow Does Not Believe in Tears

Vladimir Menshov/Mosfilm, 1980

Još jedan antifeministički film koji zapravo pokazuje da je sreća svake žene porodica, pa čak i ako je velika šefica, njen život nikada ne može da bude kompletan bez porodice. Mlada provincijalka dolazi u Moskvu da studira. Veoma je stidlјiva i pažlјiva, ali zbog njenih aktivnih prijatelјa pojavlјuje se na zabavi punoj muškaraca i alkohola. Plejboj iz Moskve zavodi je i ona zatrudni. Ali on ne želi da se ženi i ne želi ovu bebu. Ona pada u očaj, ali na kraju postane zaista snažna, uspešna žena. O šta se dešava kada ga ponovo sretne, nakon nekoliko godina?

Film je 1981. godine dobio Oskara za najbolјi strani film. Legenda kaže da je Ronald Reigan gledao ovaj film pošto je želeo da bolјe razume Ruse pre nego što je upoznao Mihail Gorbacheva, ali mu ipak nije pomogao - ali možda će pomoći vama!

6. White Bim Black Ear

Stanislav Rostotsky/Gorky Film Studio, 1977

Ako ste isplakali sve vaše suze gledajući Hachiko, pripremite se za dvostruku dozu maramica i salveta. Ovaj film će vam slomiti srce. Pas Gordon Setter rođen je pogrešne boje: belac je i ima crno uvo. Ne tako mladi čovek usvaja Bim-a i vodi ga u lov. Bim je zadovolјan njegovim novim čovekom i veoma mu je posvećen. Ali jednog dana čovek ode u bolnicu, i Bim trči da ga traži...

Film je nominovan za Oskara 1979. Tužna melanholija filma, breze i kasna sovjetska estetika - sve ovo napravlјeno za jedan od najpopularnijih filmova svih vremena.

7. Gypsies Are Found Near Heaven (aka Queen of the Gypsies)

Emil Loteanu/Mosfilm, 1976

Muzička drama puna strasti. Dvoje mladih i nezavisnih Cigana se zalјublјuju, ali nijedno ne želi da izgubi slobodu, pa ne želi da se venča. On je konjokradica i ima problema sa policijom i istovremeno sa ciganskim kampom svoje volјene. Šta ovi Romeo i Julija treba da urade da bi ostali zajedno...

Film je zasnovan na kratkim pričama Maxim Gorky-og, koje su pak zasnovane na legendama koje je čuo tokom svog putovanja preko Kavkaza.

U filmu se pojavlјuju ciganski umetnici iz moskovskog pozorišta Romen i zahvalјujući njima sada imamo srceparajuću muziku i pesme (a gledalo ih je 64 miliona sovjetskih građana i svidelo im se takođe).

8. Heart of a Dog

Vladimir Bortko/Lenfilm, 1988

Profesor medicine izvodi hrabre eksperimente. Sada je odlučio da lјudski mozak ugradi psu lutalici (i na taj način ga spašava od kafilerije i smrti). I pas se zaista pretvara u čoveka - iako karikaturalna verzija proletera u novoj sovjetskoj državi. I iako ima lјudski mozak, i dalјe ima pseće srce. Šta će profesor da uradi sa njegovim stvorenjem?

Znameniti film koji je postao još popularniji od knjige koja ga je inspirisala - istoimena Bulgakov-a priča. Citati iz filma rašireni su kao idiomi po celoj naciji. Štaviše, film je imao sličan efekat kao i bomba jer je izdat u isto vreme kada je knjiga smela da bude objavlјena posle mnogo godina sovjetske zabrane. A za vremena perestrojke zabava u ranim sovjetskim godinama bila je vrlo neobična i stoga apsolutno zadovolјavajuća.

9. War and Peace

Sergei Bondarchuk/Mosfilm, 1967

1805. Rusija je uoči rata sa Napoleon-ovom Francuskom. O opasnosti se govori u visokom društvu. Odrasli se pripremaju za borbu, dok mladi ostaju mladi: zalјublјuju se, sanjaju, kockaju i samo žele da žive. Film prikazuje priče nekoliko porodica tokom rata i borbene scene koje oduzimaju dah. Koliko likova ostaje živo na kraju?

Ovaj film je dobio i Oskara i Zlatni globus za najbolјi strani film. I bez ikakve sumnje, ovo je najbolјa ikada projekcija čuvenog Toltoy-evog epskog romana i jedan od najepičnijih sovjetskih filmova.

10. Ivan Vasilievich Changes Profession (aka Ivan Vasilyevich: Back to the Future)

Leonid Gaidai/Mosfilm, 1973

Mladi sovjetski naučnik vođen je idejom stvaranja vremenske mašine. Niko ne veruje u njega, ali odjednom uspeva! Slučajno šalјe njegovog komšiju u doba Ivana Groznog zajedno sa lopovom koji je 'radio' nad stanom drugog komšije. U isto vreme, istinski Ivan Grozni prebacuje se u Sovjetski Savez... (i mnogo mu se sviđa ono što nalazi u modernoj Moskvi). Hoće li da se ikada vrati kući?

Film je zasnovan na malo poznatoj drami Bulgakov-a. 1973. bio je to film sa najbolјom zaradom u SSSR-u i još uvek nasmejava milione Rusa.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu