•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Podrška Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) za nove filmove Vladimira Perišića i Igora M. Toholja

Na šestoj sednici Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) u trećem sazivu, koja je održana u onlajn vidu, doneta je, između ostalih, i odluka o dodeli sredstava za podršku filmskih koprodukcija sa manjinskim hrvatskim udelom. Tom odlukom, podrška tog tela odobrena je i projektima novog dugometražnog igranog filma Vladimira Perišića, „Lost Country“, i kratkog eksperimentalnogfilma „Upload Memories“ Igora M. Toholja.

Lost Country, rečima reditelja, istražuje čulno, emocionalno i političko odrastanje glavnog junaka Stefana koji se nalazi u situaciji da bira izmedju vernosti porodici i sopstvenim uverenjima. Kroz portrete tri generacije jedne porodice, film je ujedno priča o istorijskoj i politickoj transformaciji jugoslovenskog drustva.

Lost Country, ranije podržan i na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), nastaje u koprodukciji producentskih kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i Kinorama (Hrvatska). Kao i u slučaju prethodnog mu filma, višestruko nagrađivanog ostvarenja Ordinary People, Perišić i ovog puta sarađuje sa scenaristkinjom Alis Vinokur, inače, i scenaristkinjom zapaženog filma Mustang, ali i scenaristkinjom i rediteljkom filmova Disorder i Proxima.

Kako stoji u obrazloženju HAVC-a, Uploaded memories eksperimentalni je film strukturiran od niza kadrova koji su automatiovani kompjuterski generisanim algoritmom koji pravi njihov poredak. Reč je o digitalizovanim kadrovima Super 8 koji su lična arhiva autora. Redatelj, manipulišući privatnim snimcima, reinterpretira proces sećanja. On postavlja pitanje da li je moguće napraviti mašinu koja može da virtuelno rekonstruiše proces sećanja, a krajnji ishod je vrlo začudna, nostalgična, mešavina kadrova koji u kombinaciji sa zvučnom slikom deluju upravo kao sećanje kakvo bi bilo ako bi bilo moguće da se ono preseli na filmsko platno.

Projekat je koprodukcija između Srbije i Hrvatske, a hrvatski koproducent je F.F. Produkcija. I ovaj projekat je (u julu ove godine) podržan na konkursu Filmskog centra Srbije, a ovdašnji producent je kuća Zero produkcija.

HAVC je ovom projektu odobrio podršku u iznosu od 35 hiljada kuna, dok je projekat novog filma Vladimira Perišića dobio podršku od 550 hiljada kuna.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...