•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoren konkurs Austrijskog kulturnog foruma za učešće na onlajn platformi „Na drugi pogled“

Austrijski kulturni forum raspisao je konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na novoj onlajn platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz ove dve zemlje. Konkursom se upućuje poziv umetnicima da dostave radove u digitalnom obliku koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”. Konkurs je otvoren do 31. januara 2021, a za umetnike/umetnice čiji radovi budu odabrani predviđen je i honorar.

Naslov „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ poziva umetnike/ce da predlože radove koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Poseban tematski fokus je na umetničkim radovima koji promišljaju postojanje i mogućnosti promene tih klišea i predrasuda. Naslov takođe sugeriše da i sami umetnički radovi tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i opšte poznato, te da sugerišu nešto drugo u odnosu na ono što se na prvi pogled čini.

Nova onlajn platorma Austrijskog kulturnog foruma nastaje imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

Javno pokretanje onlajn platforme „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ planirano je za mart 2021. godine, kada se obeležava 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd kao i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Konkurs je otvoren do 31. januara 2021. u 23:59 po srednjeevropskom vremenu, a prijavljivanje je moguće na sledećem linku: secondglance.rs/application. Detaljne propozicije za prijavljivanje učesnika nalaze se na linku https://www.secondglance.rs/sr.

Odluku o izboru radova donosi šestočlani žiri u sastavu: dr um. Aleksandra Jovanić, docent Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu; mr Dejan Kaludjerovic, umetnik, suosnivač organizacije za umetnost i kulturu Verein K iz Beča; Miroslav Karić, kustos, Muzej savremene umetnosti, Beograd; dr Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; mr Mirjana Boba Stojadinović, umetnica; mr Jelena Glišić, Austrijski kulturni forum Beograd. Svaki umetnik/umetnica čiji rad bude odabran dobiće honorar u iznosu od 600 evra.

Projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim partnerom – Udruženjem KomunikArt iz Pančeva.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...