•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Toširo Mifune, omiljeni samuraj Akira Kurosave

Japanski glumac Toširo Mifune (1920-1997), koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima Akira Kurosave, umro je na današnji dan 1997. godine.

Filmovi u kojima je Mifune igrao glavnu ulogu danas se smatraju klasicima: "Rašomon", "Sedam samuraja", "Legenda o Musašiju", "Ponori ljubavi", "Krvavi presto", "Skrivena tvrđava", "Jodžimbo", "Pobuna", "Admiral Jamamoto", "Pakao na Pacifiku", "Crveno sunce", "Bitka za Midvej" i "Šogun".

Mifune je bio najslavniji japanski glumac u 20. veku.

Otac mu je bio poznati fotograf, u čijem studiju je mladi Toširo radio. Tokom Drugog svetskog rata, Mifune je bio vojnik u vazdušnim snagama Japana.

Susret sa najpoznatijim japanskim režiserom Akirom Kurosavom promenio je Mifuneov život.

Svetsku slavu Mifuneu je donela uloga u "Rašomonu", koji je, prema mišljenju mnogih, najbolji japanski i jedan od najboljih svetskih filmova ikada.

Toširo Mifune je dva puta dobio nagradu za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu. Bavio se i producentskim poslom.

Pri kraju života, Mifune je oboleo od Alchajmerove bolesti.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...