•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Another Round (Druk) (2020)

Pijan – naroljan, alkoholisan, trešten, pripit, podnapit, cirke, nacvrckan, pod gasom, zagrejan, našljeman, nakresan, nacugan… Shvatili ste šta je tema novog uparivanja Tomasa Vinterberga i Madsa Mikelsena nakon briljantnog filma Hunt, kultura skandinavskog lokanja i davljenja u alkoholu kao vrsta kompenzacije za protraćenje životne ideale. Iako deluje da je tema nešto lagodnija, ipak zadire u srž problema moderne civilizacije, koja, mahom alkoholom, leči razne vrste psiho-socijalnih problema i pritisaka.

Film prati četiri srednjoškolska nastavnika koji nalaze savršen izgovor da se na dnevnoj bazi opijaju – sprovešće eksperiment jednog norveškog psihologa po kome bi razinu alkohola u krvi svaki dan trebalo održavati na određenom promilu ne bi li životne performanse dosegle svoj puni, ljudskom biću zagarantivani, a nepravedno oduzet potencijal. Naravno, svi se udružuju u tom poduhvatu iz sopstvenih sebičnih pobuda, svako je u nekoj vrsti krize identiteta ili srednjih godina, na prekretnici života kada si „suviše star da bi počeo ispočetka, i suviše mlad da se i dalje ne bi nadao“.

Mads je Martin, profesor istorije koji alkoholom, zapravo, leči krizu srednjeg doba, činjenicu da je zaglavio na pedagoškom poslu iako je stremio akademskoj karijeri i da mu je brak upao u kolotečinu. Iako družina otkriva da im manje doze cirkanja pomažu da se lakše nose sa dnevnim obavezama, stvar vrlo brzo izmiče kontroli, i svako od njih upada u svoju spiralu preterivanja koja im nameće ozbiljne probleme sa okolinom, od posla do porodice. Iako alkoholisani duh nalazi više vedrine, hrabrosti, odvažnosti i herca da se suoči sa životom, u krajnjoj konkluziji dovodi do truljenja svega ostalog što svojim zadahom dotakne.

Naravno, odgovor nikad nije u alkoholu, već u realnim, životnim sokovima koji se luče iz odnosa sa ljudima, ali naši junaci saznaće to težim putem koji ih vodi preko uroljavanja vičnog najžešćim pijancima koji bauljaju polugoli ulicama i lupaju glavom o dovratak. Mads Mikelsen još jednom briljira glumom koja je minimalstička u verbalizaciji, ali zato dominira u ekspresiji, pogledu, čistoj emociji izgubljenog, zamišljenog čoveka na prekretnici koji vaga svoj život na tasu postignuća nalazeći pogrešna rešenja za prave probleme.

Film je vešta kombinacija komedije o veselim pijancima i drame o pijancima kojima je alkohol na različite načine transformisao život i pogled na njega, ima tu optimizma, ali i opomene da je čovek mlad, željan, vitalan i vibrantan dok nalazi motiva da to bude, a taj motiv je najčešće ljubav. Alkohol je samo sedativ, i, kako će se uveriti naši junaci, vrlo destruktivan sedativ. Izdržite do kraja filma da vidite scenu u kojoj Mads pleše, isplatiće vam se.

P.S. Reditelj Tomas Vinterberg posvetio je film preminuloj kćerki koja je trebalo da glumi jedno od Madsove dece u filmu. Snaga koju je našao da pregura snimanje i ipak da jedan od boljih filmova ove godine, jeste za divljenje.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:komedija, drama
Godina:2020
Reziser:Thomas Vinterberg
Scenario:Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Uloge:Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang
Uzrast:PG-13
Award:11 nagrada i 13 nominacija
Studio:Zentropa Entertainments, Film i Väst, Zentropa International Sweden
Zemlja:Denmark
Website:www.samuelgoldwynfilms.com/another-round/
Jezik:danski
Trajanje:117 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...