•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ben 10 ko-kreator upada u holivudski sistem kreditiranja za filmove po stripovima

Svi znaju da je Stan Lee imao glavnu ulogu u stvaranju nekih od najvećih likova stripa svih vremena. Ali malo lјudi zna za pojedine strip pisce i umetnike koji su odgovorni za superherojske grafičke romane koji su kasnije adaptirani u filmove za MCU i DCEU. Ti pisci i umetnici retko vide novac od milijardi dolara koje takvi filmovi zarade na blagajnama. U novoj kolumni za BleedingCool, ko-kreator Ben 10-a, , kritikovao je način na koji filmski studiji izostavlјaju naporan rad lјudi u industriji stripa.

„Ne...„ Hvala“ nije dovolјno. Dosadilo mi je da gledam superheroja i druge žanrovske blokbaster filmove i TV emisije nastale od stripova i videći da je poslednja zasluga mnoštvo nadahnjujućih kreatora stripova udruženih za nekreditna „zasluga“ „zahvalnosti“, dok drugi uzimaju zasluge za konkretne, opiplјive aspekte tog filma ili TV emisije koja je bila prekrivena radom lјudi kojima su ostali s „hvala“. A onda je tu i neizbežna lista lјudi koji su u proizvodnji zaboravili da im daju čak i „zahvalnost“, iako su se u potpunosti setili da iskoriste njihove ideje“.

Pitanje davanja zasluga za filmove o superherojima već dugo je sporno pitanje. Budući da kompanija DC Comics ima prava na likove poput Superman-a i Batman-a, dok su ih u stvarnosti stvorili umetnici poput Bob Kane-a i Bill Finger-a, i Jerry Siegel-a i Joe Shuster-a. Takvi umetnici se trude da od kompanije dobiju bilo kakvu nadoknadu za njihov rad koja prelazi standardnu honorarnu nadoknadu, čak iako kompanija zarađuje milijarde na osnovu njihovih ideja. Prema Steven T. Seagle-u, postizanje „posebne zahvalnosti“ strip crtačima na kraju nije dovolјno za povraćaj njihovih doprinosa.

„Ideja da su neki kreatori dovolјno polaskani da vide njihovo ime„ tamo gore“ - bilo gde na ekranu navela je megaprodukcije da rade upravo to. „Vidite vaše ime?! Nema na čemu"! Ali činjenica je da su te originalne ideje u samom DNK ove velike produkcije. One nisu inspirativno naknadno razmišlјanje; one su sama misao. Film ili TV serija ne bi imali oblik kakav imaju bez ideja originalnih stvaralaca. Glumci često ne bi glumili likove onako kako to rade bez originalne koncepcije. Baza fanova koja gravitira tim izvornim elementima u filmu ili TV emisiji iz osećaja nostalgije posebno ludela nad prisustvom prethodnog rada. Novi obožavaoci koji reaguju na film ili TV emisiju često reaguju na otkucaje priča, likove, radnje i vizuelne dizajne koji su delovali u originalnom pričanju priča i ponovo rade na isti način".

U ostatku članka, Seagle ponavlјa njegovu tezu da kreatori stripova zaslužuju naknadu proporcionalno uspehu filma koji je snimlјen na osnovu njihovih likova i kreacija. Iako se potražnja čini dovolјno logičnom, biće dug i naporan put ka tome da Hollywood-ski studiji pristanu na nju, jer bi to podrazumevalo njihovu potrebu za udelom u profitu od njihovih filmova sa strip crtačima. A, ako nas je istorija Hollywooda naučila nečemu, studiji apsolutno mrze rastanak sa gotovinom.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...