•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminula glumica Cicely Tyson, prva Afroamerikanka koja je bila nominovana za Oscara

Legendarna Cicely Tyson, prva Afroamerikanka koja je bila nominovana za prestižnu nagradu Oscar, preminula je u četvrtak u 96. godini.

Ovu informaciju je potvrdio njen dugogodišnji menadžer Larry Thompson, a uzrok smrti nije poznat.

Ostaće upamćena po dugoj i bogatoj karijeri, a posebno po nominaciji za Oscara za ulogu u filmu "Sounder", te nagradama Tony i Emmy.

Izborila se i za prava ove populacije, a njene uloge u filmovima su bile raznovrsne, od robinje, aktivistice za ljudska prava, poslovne žene, borca za istinu, majke i mnoge druge. U svaki lik je unosila jednu vrstu dubine, posebne emocije, plemenitost i gracioznost.

Njena filmografija uključuje neke od najpoznatijih filmova i televizijskih emisija u kojima značajnu ulogu imaju Afroamerikanke poput "Sounder" (1972), "The Autobiography of Miss Jane Pittman" (1974), "Roots" (1977), "The Marva Collins Story "(1981), "The Women of Brewster Place"(1989) i "The Help "(2011).

Ipak, u nekoliko navrata je isticala da je njeno najveće dostignuće bilo 2016. godine kada joj je tadašnji američki predsednik Barack Obama dodelio Medalju slobode.

"U svojoj dugoj i izvanrednoj karijeri Cicely Tyson nije samo nadmašila ulogu glumice, ona je oblikovala tok istorije", rekao je Obama tog dana.

Tyson je taj trenutak opisala kao najavažniji u životu.

"Ja sam jedno od troje dece koja su odrasla u području koje je danas poznato kao El Bario, a to je bila istočna strana New Yorka. Da s tog mesta dođem u Belu kuću te da mi prvi predsednik Afroamerikanac stavi tu medalju oko vrata, šta onda mogu više poželeti", rekla je tom prilikom Tyson.

Rođena je 19. decembra 1924. godine u New Yorku. Njene sklonosti ka sviranju klavira i recitovanju rano su prepoznate. Kasnije je pohađala Univerzitet u New Yorku.

"Uvek sam išla korak dalje, pokušavala sam otkrivati stvari, istraživati, učiti", govorila je Tyson, piše CNN.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...