•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

ALF Yeah! Die, Cat, Die!

Osamdesete su zaista bile posebne... Pogledajte samo ovu njušku i biće vam jasno i zašto.

Ovo je g-din Gordon Shumway, Alien Life Form ili za prijatelje -ALF. Najnestašniji vanzemaljac koji se pojavio u nekoj seriji ili filmu. Njegove gluposti, šteta koju je umeo da napravi, raznorazni ispadi i smicalice, porodicu Tanner koštali su i novca i živaca.

Nikome od njih ni na kraj pameti nije palo da će ikada u svom običnom životu u predgrađu San Fernando Valley, California, postati udomiteljska porodica i sklonište za vanzemaljca nezgodnog karaktera.

Prznica koja ne ume da drži pogani jezik za zubima, izluđivala je jadnog oca porodice Williea i njegovu suprugu Kate, a ćerka Lynn i sin Brian (ne računamo bebu Erica) nosili su se s njim kako su znali i umeli. U ovoj prekrasnoj, dragoj seriji koja se prikazivala od 1986. do 1990. saznali smo mnogo toga o ovom neobičnom, narandžastom krznašu, a ono što je ostalo kao najupečatljivije je njegova mržnja prema mačkama koja nas je zasmejavala do suza.


Ovaj mali dlakavac koji je izuzetno samoljubiv i koji ni ne pomišlja da zamaskira svoj narcizam, ako ničim drugim, a ono lažnom skromnošću, iz epizode u epizodu pokazivao je kako je spreman na razne vragolije, glumeći kako čvrsto drži sve konce u rukama, a, zapravo, samo je sebi davao vremena da smisli kako da se izvuče iz pizdarija koje je pravio, nekad namerno, a nekad ne. Čak je i na Zemlju dospeo sasvim slučajno, prateći amaterski radio - signal, nedugo nakon što je njegova rodna planeta Melmac uništena u nuklearnom ratu.

ALF je mnogo tugovao za životom koji je imao na ovoj neobičnoj planeti koja se, pre uništenja nalazila u Aldente Nebula - Andromeda Galaxy. ALF je često umeo da kaže da je njegova planeta bila slična našoj Zemlji, osim što je nebo narandžasto, a oblaci zeleni. Ispostavilo se da je ALF mnogo voleo da laže, pa je tako i ovo slagao, jer je Melmac, jajasta planeta, imao zeleno nebo i plavu travu i okretao se oko purpurnog sunca, sa čak dva meseca. Takođe, jedva se zna da je ALF na svojoj planeti bio poznat kao odmetnik, jer se usprotivio strogim zakonima Imperijalne Federacije, koja je donela Ustav kojim se zabranjuje napuštanje trgovačkih brodova sa Melmaca. Naime, neposredno pre uništenja Melmaca, kad je Treći galaktiči rat bio u najvećem jeku, Gordon je radio kao Čuvar Orbite. Njegova devojka Rhonda uspela je da pobegne u poslednji čas na svemirskom brodu kojim je upravljao Gordonov najbolji prijatelj Skip, a on je uhapšen zbog zavere. Uspeo je da se, uz pomoć svojih softverskih veština koje je 112. god. proučavao u srednjoj školi, otetom letelicom probije krozi sistem planeta koje su prihvatile zakone Federacije i pobegne strogoj ruci zakona.

Njegov boravak na Zemlji ostaće upamćen po lošem engleskom i španskom jeziku, po sviranju basa, saksofona, gitare, bubnjeva i klavira, uz neartikulisano cičanje koje je smatrao vrhunskim pevanjem, te po silnim požarima u kući Tannerovih koje je uvek svaljivao na roštilj, po zloupotrebama Willieove kreditne kartice, kockarskim dugovima zbog kojih Lynn nije mogla da upiše koledž, po slomljenim ukrasima i uništenom nameštaju.

Upravo na Zemlji, Gordon je upao u veliku krizu, koja svakog melmakijanca zadesi na 75 godina i manifestuje se glađu koju mogu da utole samo mačke. Mačak Tannerovih - Lucky, naviknut da bude lovina ovom krvožednom vanzemaljcu, uspeo je da se skloni na vreme u komšiluk i izbegne da postane masan zalogaj njegovom cimeru. Lucky, isprepadan ALF-ovim zasedama, trikovima i ispadima, savladao je sve veštine kako bi sačuvao svih devet života.


Vanzemaljac se u potragu za mačkom uputio čak u zoo-vrt, da pojede, ni manje - ni više, tigra! ALF je često dobijao i napade štucavice i kleo se da je jedino sveže ceđen sok od mačke lek za tu upornu neprijatnost koja mu je protresala celo, dlakavo telo. Naravno, to je bila čista laž, jer su mu ukućani često davali placebo - lažni mačiji sok, koji mu je - gle, čuda - pomagao. Iako je imao u sebi, po sopstvenoj tvrdnji, čak osam stomaka u koje je najviše voleo da trpa pizzu, jednu stvar ALF nikako nije mogao da svari, prekrasne, zelene listove spanaća. Prezirao je Popaja i njegovu opsednutost ovom zdravom biljčicom. Dotičnog mornara smatrao je uvredom za svoju vrstu, jer melmakijanci mrze spanać.

Njegove slatke avanture gledali smo u 99 epizoda i tri specijala, kada smo, u suzama, (ja sam, bogami, pustila suzicu) morali da se rastanemo od večito gladnog krznenog ekstraterestrijalca.

ALF: Kate, have I ever lied to you?
Kate: Yes. Several times.
ALF: I meant today.

Autor: Tatjana Smiljanić (Helly Cherry)

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu