•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nagrade i priznanja za filmove srpskih autora i producenata Filmskog festivala u Trstu

Završen je 32. po redu Filmski festival u Trstu, kako ističu organizatori, vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije Centralne i Istočne Evope, a među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje. Festival je ove iz dobro poznatih i razumljivih razloga održan u onlajn formatu.

Film Otac u režiji Srdana Golubovića tako je u Trstu poneo dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film Moj jutarnji smeh scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada SkyArte osvojio je film Povratak kući – Marina Abramović i njena deca autora Borisa Miljkovića.

Osim toga, kao što smo vas već izvestili, na industrijskom delu pomenutog festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West - Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije. U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu Poslednja stanica: Trst (Last Stop Trieste). Projekat novog filma Srđana Keče, Muzej revolucije, nastaje kao većinska srpska, a projekat filma Pomirenje Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

A u odeljku This is IT istog koprodukcionog marketa, odeljku predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića. Projekat Milićevog filma Mrak u Trstu je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. I pomenuti film nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Osim toga, proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) u Trstu, i u čast bio je prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”, 1995), klasik Emira Kusturice.

Foto: Promo.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila