•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova

Ukupno 15 filmova će se takmičiti za glavne nagrade 71. Međunarodnog festivala u Berlinu (Berlinale), saopštili su organizatori, prenosi Beta.

Među ostvarenjima se nalaze dva francuska filma – “Albatros” Gzavijea Bovoa i “Petite Maman” (Mala mama) rediteljke Selin Skijama.

Nemce će predstavljati film Marije Šreder “Ich bin dein Mensch” (Tvoj sam čovek) i rediteljski prvenac glumca Danijela Brila “Nebenan”.

Rumunski reditelj Radu Žude, koji je 2015. godine u Berlinu nagrađen za film “Aferim”, ove godine se takmiči sa ostvarenjem “Bad Luck Banging or Looney Porn”.

Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije koronavirusa. Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda.

Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Među članovima žirija su reditelji – Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Mađarica Ildiko Enjedi, Italijan Đanfranko Rosi i Jasmila Žbanić iz BiH.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dela – od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. se redovno održava svake godine i to u februaru. Zlatnog medveda je prošle godine dobio film “There is no Evil” Muhameda Rasulofa.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...