•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvaranje izložbe „Transmutacija” Nikole Mihajlovića 1. aprila u Bioskopu Balkan

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića „Transmutacija” biće otvorena 1. aprila u 18 časova u Bioskopu Balkan, a trajaće do 30. aprila. Na ovoj izložbi autor će predstaviti svoje slike inspirisane meta-prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju obrise arhitektoničnih formi. Radovi su nastali u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je Mihajlović stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Otvaranje će trajati od 18 do 20h uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kulminiraće „live” performansom u 19:30h, kada će autor preneti „provokativnu” poruku posetiocima izložbe.

O delima koja će predstaviti na izložbi, street art umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović kaže: „Arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici su ostavili jak uticaj na moje stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije... Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu”.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, o predstojećoj izložbi i saradnji sa Nikolom Mihajlovićem ističe: „Transmutacija je naziv izložbe koja prati nastajanje radova u periodu od poslednjih godinu dana i od kojih deo slika upravo nastaje u Bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju. Ustupanjem Bioskopa Balkan kao radnog prostora postigla se željena situacija da se Balkan menja, prilagođava i otvara. Sa potrebom da se vremenom definiše kao savremeni kulturni centar, i u tom smislu se razvija saradnja Fondacije Saša Marčeta i Nikole Mihajlovića kroz organizovanu, promišljenu i sistematičnu poziciju podrške”.

Stevan Vuković, član programskog saveta Fondacije Saša Marčeta, u publikaciji posvećenoj izložbi između ostalog piše: „Radovi Nikole Mihajlovića Korija ispituju modalitete sadejstva bojenih oblika i linija, fokusirajući se na plastičke vrednosti koje se kroz ta sadejstva ispoljavaju, te i na njihov kapacitet da neposredno deluju na posmatrača, bez oslanjanja na evokaciju prethodno već viđenih slikarskih obrazaca, ni na analogije sa etabliranim primerima rada u tom polju. Oni su usmereni na estetsko iskustvo posmatrača, sa ciljem da pobude nove modalitete afektivnosti i ponude specifične načine osećanja stvarnosti, kojima se konkretan trenutak izdvaja iz vremenskog kontinuiteta, dok se bagaž svakodnevnih razmišljanja, briga i preokupacija ostavlja po strani, makar za trenutak, da bi se utonulo u odnose koji su ostvareni osnovnim elementima likovnog izraza, koji su time ujedno i jedini prikazani sadržaji na ovim slikama”.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu”, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom „Scena” na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala „Balkan Uživo” u Beogradu, učešće na „Start India” festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na „Urban art ventures” festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska); učešće na rezidenciji u „Glo'Art-u" u Lanakenu (Belgija).

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji „Parobrod” u Beogradu i galeriji „Espace Temoin” u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na „Likovnoj Jeseni” u Somboru. Član je „Street Smart” umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu „Veštačka Inteligencija i umetnost” u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Foto: Nikola Pazarski, uz dozvolu
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila