•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Love and Monsters (2020)

Ako bi ste da pogledate romantični film u svetu kome vladaju ogromne bube nakon što je radijacija otrovala celu planetu, onda ste na pravom mestu. Koliko god zvučao čudno zaplet, ipak je tako nešto moguće na filmu i na vama je da ga pogledate a utisci su različiti.

Joel (Dylan O'Brien) je prošao kroz loš period u životu. Pre sedam godina živeo je tipičnim tinejdžerskim životom. Bio je ludo zalјublјen u Aimee (Jessica Henwick), vaćareći se u njenom džipu dok sunce zalazi. Ali onda je svet odlučio da pošalјe nuklearno oružje u svemir kako bi uništio meteore kojima je izgledalo suđeno da izvrše udar, praveći kišu zračenja na planetu i mutirajući svaki hladnokrvni organizam. Sada, sedam godina kasnije, Joel-ovi roditelјi su mrtvi, svet preplavlјuju masivna čudovišta, a on živi u podzemnom skloništu sa lјudima koji ga ne poštuju i prema njemu se ponašaju kao prema „malom, patetičnom, preslatkom ježu.” Najgore od svega je što je njegova devojka nestala i on ne zna da li je preživela apokalipsu.

Nјegova sreća se menja kada Joel uspe da je dobije na radiju i otkrije da je Aimee živa i zdrava i udalјena samo 85 milјa. Šta da radi zaljubljeni momak? Joel grabi samostrel, nešto hrane i sa njegovim neverovatnim veštinama preživlјavanja kreće u sedmodnevnu šetnju da pronađe Aimee i žive srećno do kraja života. Međutim, tih 85 milјa sigurno će zahtevati da se usput suoči sa nekim velikim, odvratnim zverima ubicama. Ne brinite, lјudi, jer Joel ima nadu!

To je početak filma “Love & Monsters”, i iako se Joel definitivno susreće sa raznim smrtonosnim bubama i izdajničkim okolnostima, on usput otkriva i novootkriveno samopouzdanje i prijatelјstvo, dokazujući da vam ponekad trebaju samo nada i optimizam da vas podsete da život možda neće biti toliko strašan koliko mislite. I Matthews je, zajedno sa scenaristima Brian Duffield-om i Matthew Robinson-om, u stanju da napravi film koji će vas ne samo oduševiti neočekivanim bitkama između lјudi i preraslih žaba, mrava i rakova (između ostalih jezivih puzavaca), već će vas i dodirnuti na emocionalnom nivou, zahvalјujući zaista solidnoj glavnoj predstavi O'Brien-a, koji daje srce i dušu filma koji je vrlo lako mogao da sleti na kampanjsku teritoriju B-filma.

Odmah na početku, kada upoznate Joel-a, koga glumi O'Brien, podsetićete se na glupog junaka Jesse Eisenberg-a u "Zombieland"-u. Obojica momaka definitivno nisu sposobni da se nose sa post-apokalipsom i usput će im trebati pomoć nekih stvarnih preživelih i improvizovanih pravila. Međutim, razlika između O'Brien-ovog i Eisenberg-ovog lika je empatija i srce koje su Joel-u doneli u filmu "Love & Monsters". Svakako, njegov nedostatak mačizma i lovačkih sposobnosti ismeva se rano, ali tokom filma "Love & Monsters" lik je stvarno porastao zbog čega se Joel oseća kao puna, dobro zaokružena osoba, a ne samo kao fora. Iako O'Brien obično nije tip koga zateknete da glumi nesrećnog kretena (on je obično više srčan, vodeći čovek), on je u stanju da to izvede bez pada u karikaturu, kao što se to lako moglo dogoditi s obzirom na ton ostatka filma.

Ne grešite, “Love & Monsters” govori o nadi i optimizmu pred nepremostivim problemima, ali to je i film o uništavanju preraslih, mutiranih insekata na najsmešnije moguće načine. I kako čudovišni film to uglavnom uspeva. Svakako, postoje povremene scene u kojima niži budžet dovodi do sumnjivog CGI-a, ali mnogo puta efekti (uklјučujući neke dobrodošle praktične čudovišne protetike) deluju iznenađujuće dobro. Opasnost je stvarna i napetost je opiplјiva baš kada vam je najpotrebnija.

Ali nemojte ulaziti u “Love & Monsters” ako očekujući žestoko krvoproliće. Za svaku scenu koja uklјučuje upucavanje bube u lice ili gađanje granatama u stonogu postoji više scena zbog kojih ćete se nasmejati, a ponekad čak i izmamiti neke aavavav-ove. (Postoji pas koji rano uđe u film i koji gotovo u potpunosti ukrade predstavu.) Matthevs pametno rekalibrira film nakon akcione scene kako biste bili sigurni da nikada nećete zaboraviti prave namere priče.

Uprkos tome, film u trećem delu skreće oštro ulevo i skreće na teritoriju ‘želim da budem blockbuster’, kada se ulozi brzo podignu i akcija pređe iz ličnog i intimnog (koliko god to mogao da bude film o čudovištu) u neki suparnički moderan film o superherojima. Iako film na kraju se ponovo vraća na njegove osnove pre samog kraja, zaobilaženje dobrog i komično zlog negativca dovodi do sumornog vrhunca koji zaudara na studijske note koje zahtevaju veliku bitku na kraju.

Kako se priča o “Love & Monsters” bliži kraju, još jednom se podsećamo da ovo nije film o lјubavi ili čudovištima. Ovo je film o tome kako ne treba odustati kada se čini da je svet naslonjen na vas. Radi se o tome da ne dopustite da vas prošle traume i slom srca odvedu u (ponekad doslovnu) rupu iz koje odbijate da ustanete. Na kraju, “Love & Monsters” je film o tome kako se pokupiti, uzeti svoju sudbinu u svoje sopstvene ruke i ne bojati se života, iako ćete na tom putu verovatno pogrešiti. A to je prokleto zabavna avantura za pokretanje.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2020
Reziser:Michael Matthews
Scenario:Brian Duffield, Matthew Robinson
Uloge:Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 1 Oscara, nominovan za 3 nagrade
Studio:Paramount Pictures, Entertainment One, 21 Laps Entertainment
Zemlja:Canada
Jezik:engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...