•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Oni žive - Poziv za slanje fotografija o životu u Studentskom gradu

U utorak, 24. maja Dom kulture „Studentski grad“ (DKSG) obeležio је 47. godinu uspešnog rada. Ova ustanova kulture koja se nalazi u najvećem studentskom kampusu u regionu otvorena je 1974. godine uoči Dana mladosti koji se obeležavao 25. maja. Za nosioce Štafete mladosti birani su najbolji učenici i studenti, mladi radnici i sportisti koji su se isticali svojim učenjem i zalaganjem. Ovo je povod da skrenemo pažnju i na međunarodni projekat koji se upravo bavi životom mladih i studenata u studentskim kampusima od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Dom kulture „Studentski grad” nosilac je međunarodnog projekat “Oni žive” koji se od septembra 2020. godine realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“. U toku je poziv za bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u „Studenjaku“.

O dosadašnjem odzivu na poziv Maida Gruden, koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG-a je rekla: „Do sada smo dobili veliki broj fotografija od bivših i sadašnjih stanovnika Studenjaka koje su snimljene tokom decenija od kraja Drugog svetskog rata do danas, ali i informacije o neverovatnim pričama, događajima i ličnostima koje ćemo zabeležiti u toku snimanja audio intervjua sa onima koji trenutno žive ili su živeli u ovom studentskom domu. Možda neko poseduje fotografske zapise iz života u Studentskom gradu, upravo iz vremena kada se obeležavao Dan mladosti u SFRJ. Zanimaju nas različite okolnosti u kojima su studenti živeli u periodu novijeg datuma: tokom bombardovanja devedesetih, za vreme sankcija, studentskih protesta, ali i danas za vreme pandemije Covid 19... Svakodnevica, međuljudski odnosi, kulturne navike i proslave, društveni aktivizam... Tako da pozivamo sve zainteresovane da podele svoja sećanja sa nama i doprinesu sagledavanju ovog zanimljivog korpusa nematerijalnog kulturnog i društvenog nasleđa studenata“.

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije „Studentskog grada“ i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

Fotografije i audio intervjui o životu u „Studentskom gradu“ biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla belgrade@theylive.eu ili na broju telefona 011 2691 442 i 064 466 76 08. Rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar 2021. godine.

Pored Doma kulture „Studentski grad“ iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Više o projektu na https://www.dksg.rs/cir/medjunarodni-projekat/

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...