•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoren 74. filmski festival u Kanu

Međunarodni filmski festival u Kanu svečano su sinoć otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.

Na crvenom tepihu se najpre pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom su se ređale filmske zvezde iz celog sveta.

Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu “Taksista” je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu.

Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije virusa korona, a ove godine se, umesto u maju, održava u julu.

“Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u poslednjih 15 meseci”, izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svetske kinematografije prisustvovaće i brojne druge zvezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar.

U glavnoj konkurenciju su uvršteni i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.

Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje festivalu.

Pored toga, u konkurenciji su i filmovi “Anet” Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala, “French Dispatch” američkog reditelja Vesa Andersona i “Benedeta”, holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film “De son vivant” francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U žiriju su ovoga puta filmski umetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu članova čine žene.

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu