•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zrinko Ogresta: Kad ste pozvani na Palić, vaš film nešto vrijedi

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, 18. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su direktor festivala Radoslav Zelenović, izvršni producent Ilija Tatić, programski direktor Miroslav Mogorović, selektor glavnog programa Nenad Dukić, selektor programa Paralele i sudari i Mladi Duh Evrope Nil Jang, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarci Igor Toholj.

Prisutnima su se obratili i glumica Milena Zupančič, dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, producentkinja Ada Solomon, dobitnica „Underground Spirit” nagrade, Zrinko Ogresta, reditelj filma „Plavi cvijet” i Gordan Matić, direktor FIlmskog centra Srbije.

Milena Zupančič je govorila o svojoj nagradi: „Mene je to iznenadilo pošto poslednjih mnogo godina ne radim dosta na filmu, i onda čovek misli da su ga zaboravili. Pre svega mi je jako lepo ovde, a znate kako kažu u našim godinama – joj, kad bih dobila nagradu za mladu perspektivnu glumicu!” O susretu na otvaranju festivala sa Aleksandrom Berčekom, s kojim je svojevremeno glumila u filmu „Dečko koji obećava“, Milena Zupančič je rekla: „Jako lep susret. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisi dugo, dugo video, a mi se stvarno nismo dugo videli”.

Kristijan Pecold je govorio o svom dolasku na Festival evropskog filma Palić: „Ovog jutra sam išao u malu šetnju po šumi i video klupe sa imenima. Osećao sam se veoma melanholično. Neki nisu više među živima, neki su još uvek tu. Onda mi je prišao neko iz festivala i rekao da će i moje ime biti na klupi naredne godine, što me je učinilo vrlo sentimentalnim. Došao sam sinoć i mogu da kažem da su domaćini zaista sjajni”. Kristijan Pecold se prisetio i svog prvog festivala s kraja devedesetih, kada je imao osećaj da domaćini nisu dobri i da su ga svi zaboravili, uz konstataciju da na Paliću takve samoće nema.

Ada Solomon je govorila o tome kako se oseća povodom dobijanja nagrade „Underground spirit”: „Postajem sve emotivnija, jer imati priliku da vaš rad bude prepoznat je takođe i velika odgovornost. Poslednjih godinu i po dana bio je i period evaluacije prošlosti, aktivnosti, vrednosti. Shvatila sam da, kao osoba, ne umem da živim sama. Bila sam srećna što se bavim ovom profesijom, zahvaljujući kojoj živim i radim u porodici, zajednici. Mislim da u tome takođe snaga onoga što radimo”.

Zrinko Ogresta je o svom novom filmu i dolasku na Palić rekao: „Ono što je na neki način povjeznica sa ostalim mojim filmovima je moja preokupacija ženskim likovima. U ovom vremenu u kojem živimo, koje je prepuno velikih tema i problema kao što su pandemija, međunacionalni sukobi, izbjeglice, meni se učinilo da bih se ja, kao autor, trebao pozabaviti suštinskim problemima koji zapravo muče svakog od nas pojedinačno. To su teme poput obitelji i ljubavi. Takve teme nam ponekad i promiču. A kada je reč o Palićkom festivalu, među hrvatskim režiserima je nedvosmisleno mišljenje da kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vrijedi”.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, govorio je o saradnji FCS-a sa Festivalom evropskog filma Palić i novoosnovanoj Asocijaciji filmskih festivala Srbije (AFIFS), kao i Danima knjige FCS-a i izložbi filmskih plakata, koji se odigravaju tokom trajanja palićkog festivala.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije. U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).

Foto: Ivica Vojnić

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...