•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstavljen zbornik NONUMENT u okviru Letnje filmske škole Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA

U utorak, 21. septembra u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, predstavljen je zbornik NONUMENT, koji je nastao kao rezultat višegodišnjeg istraživanja sudbine i budućnosti širokog spektra ugroženih, zanemarenih, a nekada slavljenih zgrada, stilova i građevina. NONUMENT osvetljava mnoge od najžešćih rasprava u oblastima arhitekture i konzervacije, ali i političkih i kulturnih tokova koje ih oblikuju. O ovom izdanju govorili su Miloš Kosec, urednik izdanja, Danica Sretenović i Ljubica Slavković, autorke tekstova u knjizi, a moderatorka je bila Danica Jovović Prodanović.

Miloš Kosec, urednik izdanja, na predstavljanju u Galeriji Artget je rekao: “Jedan od najvažnijih ciljeva projekta Nonument je da shvatimo da svaka pojedinačna zgrada, kompleks, svaki javni prostor kojim smo se bavili, a koji još uvek nije uništen, ima interesantan, vredan i smislen život ovde i sada, takođe. Možda nije profitabilan ili društveno prepoznat, ali život postoji, ponekad u mnogo raznovrsnijim formama, u okvirima onoga što nam izgleda kao nedovoljno iskorišćen prostor”

Danica Sretenović, arhitekta i kustoskinja koja radi u Ljubljani, osvrnula se na značaj ove publikacije: “Pre svega, projekat Nonument je nešto potpuno novo i jako bitno za definiciju prostora u kome mi živimo. Sama reč Nonument nije ranije bila nigde prisutna, a opisuje neke objekte koji su zapravo u stanju ruševine ili su zaboravljeni, ali su i dalje jako moćni u sećanju samih ljudi ili imaju veliku arhitektonsku vrednost. Zapravo, postoji neka napetost i kontrast između njihovog stanja danas i toga što su oni značili. Svako od nas ko je učestvovao u projektu, a to su različiti profili stvaralaca, istraživača, akademika iz šest država, imao je svoj pristup i svi smo odgovarali na pitanje zašto je nešto Nonument”.

Ljubica Slavković, arhitekta i urbanistkinja, o ovom izdanju je rekla: "Nonument je igra otkrivanja. Upravo u toj igri reči, u neodređenosti pojma koji nam nešto nagoveštava ali ne definiše, koji nas poziva da promislimo na šta se odnosi, a ne nudi nam eksplicitna značenja, otkrivam potencijal za sve ono što se dešava na daljim stranicama ove knjige i svuda tamo dokle ona seže.Nonument je poziv na promišljanje, na ponovno tumačenje, otkrivanje potencijala i značenja postojećih izgrađenih struktura, i uopšte, arhitekture i urbanizma kao tekstova kulture, društva, i svih veza koje su u njih utkane”

Zbornik NONUMENT (Ljubljana, MoTA-Museum of Transitory Art, 2020) podeljen je u četiri poglavlja: Refleksije, Studije slučaja, Indeks nonumenata, i Vizuelni eseji. Ovo izdanje okuplja niz teorijskih i na praksi zasnovanih uvida u neologizam nonument i sa njim povezana pitanja arhitektonskog sećanja, negacije, napuštanja i ruiniranja. Izraz nonument opisuje arhitekturu, javne prostore i spomenike koji su prošli proces transformacije unutar kojeg su stekli novo značenje. Nonumenti su skriveni, napušteni, neželjeni ili na drugi način zaboravljeni izgrađeni prostori, koji su nekada imali snažnu simboličku vrednost, a danas imaju potencijal da se prenamene, povrate i ponovo upotrebe.

Predstavljanje zbornika odigralo se u okviru Letnje filmske škole, koju od 17. do 26. septembra u Kulturnom centru Beograda organizuje Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA. Ova desetodnevna filmska radionica u okviru evropskog projekta The Future Architecture Platform nosi naziv „Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could Talk” i posvećena JE zgradi Doma štampe. BINA organizuje Letnju filmsku školu u saradnji sa Računarskim fakultetom iz Beograda Festivalom arhitekture iz Kopenhagena (CAFx), MAXXI muzejem iz Rima i Trijenalom arhitekture iz Osla (OAT)

Foto: BINA Promo

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...