•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14. Beldocs – izveštaj sa 5. festivalskog dana

Petog festivalskog dana, 13. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film „Dida” Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji prati odnos reditelja sa majkom tokom nekoliko godina, na relaciji između Beograda i Švajcarske.

Nikola Ilić, reditelj filma, o stvaranju ovog dokumentarca je rekao: Skoro deset godina smo snimali i pratili život moje majke i nas, i moje bake. Ovo nam je velika premijera i moja mama će prvi put videti film“. Corina Schwingruber Ilić je o važnosti ženske snage u filmu rekla: “Nikola je uvek imao tri žene oko sebe, a radio je i sa mnom i montažerkom. Film je totalno drugačiji zato što je naš tim bio ovakav, drugačiji nego da su na njemu radili samo muškarci.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda prikazan je film „Džungla” rediteljke Louise Mootz, koji prikazuje grupu mladih Parižanki različitog porekla, koje žive u betonskoj džungli i kolebljivo prolaze kroz život. “Svrha mog filma je da pokažem publici predivne osobe koje su oko mene. Da pokažem kako je ponekad teško, a ponekad takođe i dobro. Da vam skrenem misli, ali istovremeno da prepoznate sebe, da se ne plašite od onoga što jeste. Naročito žene – molim vas devojke, govorite i nemojte se plašiti da prigovorite ako osećate da je nešto pogrešno”, rekla je Lousie Mootz o svom filmu.

Publici su se uživo u Jugoslovenskoj kinoteci predstavili i Anđela i Davor Rostuhar, autori filma “Ljubav oko svijeta” koji prati 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, koje pričaju parovi iz svih krajeva sveta - od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalajima, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svetskih metropola. „Rad na ovom filmu bio je dugačak, predivan, iscpran i za mene prvo takvo iskustvo. Imala sam 120 intervjua ispričanih u oko pedeset sati materijala, koje sam trebala svesti na 75 minuta i pritom pokazati ljubav oko svijeta. Pretpriprema – pregledavanje, selekcija i popisivanje materijala – trajala je oko 6 mjeseci. Ovim filmom smo htjeli postići prikaz kako odnosi i ljubav izgledaju diljem svijeta, više emocijom nego nekakvim folklorom, te koji sve izazovi postoje u nekom dugogodišnjem odnosu“.

Šestog festivalskog dana, 14. septembra, u srpskom takmičarskom programu će publika moći da vidi film „Zemlja“ Marka Šipke, koji prati poslednje žive stanovnike jednog napuštenog planinskog sela u Bosanskoj krajini, koji se vraćaju na svoje ognjište. Nakon projekcije u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, biće održan i razgovor sa autorom filma. U istom terminu biće prikazan i kratki film “Prokop” Danila Stanimirovića.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, za 19 časova je zakazana projekcija filma “Ova kiša će zauvek padati” Aline Gorlove (uz razgovor sa autorkom), o sudbini 20-ogodišnjeg Andrija Sulejmana, koji je pobegao 2012. od rata u Siriji, ne sluteći da će ga ponovo dočekati rat, ovoga puta u Ukrajini. U 21:30 u istoj selekciji je na programu film “Naša zemlja, naš oltar” Andrea Guiomara iz Portugala, o poslednjim danima projekta Aleixo u Portu, naselja za socijalnim stanovima koje je tokom nekoliko decenija dospelo na loš glas.

Gost festivala biće i reditelj Vitalij Manski, čiji će film “Gorbačov.Raj” o jednom od najpoznatijih političara 20. veka biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci, u 18 časova. U istom prostoru u 20:30 na programu je film “Što dalje to bolje” Gane Jaroševič, koja će takođe učestovati u razgovoru o svom ostvarenju. Na terasi Art Bioskopa Kolarac gostovaće Siniša Gačić, autor filma “Ćerka Kamore” koji je na programu u 20 časova.

Foto: Beldocs Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...