•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14. Beldocs – izveštaj sa 4. festivalskog dana

Četvrtog festivalskog dana, 12. septembra u srpskoj takmičarskoj selekciji, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije prikazan je film „Koreni” Tee Lukač. Ovaj intiman film sniman je u Dvoru na Uni, rodnom mestu rediteljke, koja ga je napustila sa šest godina usled rata.

Tea Lukač je o snimanju ovog filma rekla: „To je bilo vrlo interesantno iskustvo. Iako je film za mene vrlo ličan, on ni na jedan drugi način nije privatan. Razlozi za snimanje filma nisu isti kao cilj. Dvoru na Uni sam se jako često vraćala posle svih dešavanja devedesetih godina, ali tim pre nisam htela da se okrenem tipičnoj priči o ratu i stradanjima, i zapravo konstantnoj retraumatizaciji nekih događaja. Imala sam određenu vrstu straha da će neke priče biti zaboravljene, a vredne su da budu zapamćene – od ličnih, porodičnih mitologija, do samog melosa, jezika, običajnih rituala. To je bio interesantan miks koji se savršeno poklopio sa filmskim jezikom, kojim sam želela više da se bavim kao reditelj”.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, na repertoaru je bio film „Dan današnji” reditelja Maxencea Stamatiadisa, hibridni dokumentarac o 88-ogodišnjoj Suzan iz predgrađa Pariza koja ne može da živi bez novih tehnologija i uz pomoć aplikacije vraća u život svog preminulog supruga. „Tehnologija ima svoj način stvaranja iluzije da smo povezani sa svetom, i tako postaje izgovor da se izolujemo. Suzana je dobar primer za to. Sa svim svojim tabletima i smartfonima, ona se oseća povezanije sa prijateljima i porodicom, dok je realnost da je ljudi sve ređe posećuju, jer misle da je dovoljno poslati e-mail ili video. U tom smislu, tehnologija ponekad ume da proizvede potpuno suprotnu stvar od onoga čemu bi trebalo da teži“, rekao je reditelj Maxence Stamatiadis o ideji ovog filma.

U okviru iste selekcije prikazan je i film „Ski” Manquea La Bance, u kome se autor kroz osobeni rediteljski pristup dotiče tema važnih za argentinsko društvo, ali koje imaju univerzalni značaj – klasne nejednakosti i posledice kolonijalizma u kapitalističkom društvu današnjice.

Pored učesnika glavnih takmičarskih selekcija, gosti festivala u nedelju bili su i Lejla Kajić i Davorin Sekulić, autori filma „Džemo” prikazanog na terasi Art bioskopa Kolarac, kao i Sashko Potter Micevski, reditelj filma „Svi ćemo umreti”.

Povodom projekcije filma „Džemo” autori ovog filma su izjavili: „Glavna vodilja ovog filma nam je bila činjenica da ne treba da pratimo trendove da bismo bili sretni. Svi sada imamo narativ da moramo imati Facebook, Instagram i da radimo sve što drugi rade. Džemo totalno odudara od svega toga i on je i nas same inspirisao da se odvojimo od toga i da shvatimo da neke stvari koje volimo ne moraju da imaju ikakve veze sa ostatkom sveta. Džemo je sretan čovek čak iako ustaje u 5 sati i posle toga ide na trčanje”.

Petog dana festivala, u ponedeljak 13. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije će biti prikazan film „Dida” Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji prati odnos reditelja sa majkom tokom nekoliko godina, na relaciji između Beograda i Švajcarske. Po završetku filma biće održan razgovor sa rediteljskim parom.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, biće prikazana dva filma. „Džungla” rediteljke Louise Mootz (19h, uz razgovor sa autorkom) prikazuje grupu mladih Parižanki različitog porekla koje žive u betonskoj džungli i kolebljivo prolaze kroz život. U filmu „To sam ja” (Maéva Ranaïvojaona, Georg Tiller), koji je na programu u 21:30, mlada devojka radi kao čuvar u večito prepunjenom zatvoru na Madagaskaru, a Vreme prekraćuje sanjareći o svom ocu, ubici koji ju je napustio kad je bila mala, pošto je ubio rođenog brata.

Među gostima festivala tokom ponedeljka biće reditelj Daniel Kötter čiji se film „Finfine u procepu” prikazuje u 16 časova u Jugoslovenskoj kinoteci i 17 časova u Muzeju savremene umetnosti Beograd (uz razgovor). Publici će se uživo predstaviti i Anđela i Davor Rostuhar, autori filma “2Ljubav oko svijeta” koji je na programu u Jugoslovenskoj kinoteci u 18 časova, kao i poljski reditelj Pavel Cuzuioc čiji će film „Molimo vas, ostanite na vezi” u istom prostoru biti prikazan u 20:30 časova.

Foto: Beldocs Promo

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...