•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

MUZIKA TOMISLAVA SIMOVIĆA ZA GOSTE IZ GALAKSIJE U INTERPRETACIJAMA 11 UMETNIKA IZ 9 ZEMALJA

Reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oskara za kratkometražni animirani film ‘Surogat’ i jedan od osnivača Zagrebačke škole animacije, 1981. godine snimio je jedinstveni i danas kultni žanrovski hibrid. 'Gosti iz galaksije', film koji spaja naučnu fantastiku, horor i dečiji film, prvi je takav naslov u istoriji jugoslovenske kinematografije. U naslovnim ulogama su Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak, Ljubiša Samardžić i Rene Bitorajac. Filmsko čudovište kreirao je slavni češki umetnik Jan Švankmajer. Uz nagrade na specijalizovanim festivalima, u domaćim bioskopima nije ostvario značajne rezultate, pa se uprkos impresivnoj ekipi glumaca i autora, nije smatrao velikim uspehom. Moglo bi se reći i da je bio zapostavljen, sve do pojave novijih uzrasta filmofila ali i filmologa, koji ga drže izuzetnim primerom kultnog filma, koji zaslužuje i dublje teorijske analize. Vremenom se u fokusu javnosti našla i inovativna muzika kompozitora Tomislava Simovića, koju je zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends restaurisala i objavila na vinilu 2017. godine. To je ujedno i prvi u celosti objavljeni Simovićev soundtrack, muzika koja je i prva u potpunosti elektronska i sintetička filmska partitura, i to još za prvi jugoslovenski SF film.

Izdavačka kuća Fox & His Friends odlučila je da ovaj soundtrack i sve njegove ideje i zvuke ponudi domaćim i inostranim muzičarima i tako napravi još jedan diskografski i kulturni poduhvat koji na ovim prostorima do sada nije izveden. U svetu takođe nisu česta takva 'tribjut' izdanja: dobili su ih samo najveći, između ostalih, Ennio Morricone, Steve Reich, Peter Thomas Orchestra i drugi. Ovakva posveta autoru, tražila je od 11 autora iz 9 zemalja da na osnovu muzike Tomislava Simovića iz filma 'Gosti iz galaksije' komponuju i snime svoju muziku, koja je direktna inspiracija, prerada, obrada, remiks, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija. Urednici izdanja 'Visitors From The Galaxy Revisited 'Željko Luketić i Leri Ahel autorima su ponudili žanrovski odrešene ruke, tako da je konačni rezultat izuzetno zanimljiva kombinacija apstrakne, ambijentalne, ali i plesne i moderne elektronske muzike. U 75 minuta materijala smenjuju se i različiti pristupi komponovanju i ideji 'remiksa', a sve je otisnuto na dvostrukom LP albumu kojeg prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerke Sare Pavleković Preis koja je bila inspirisana legendarnim i u Evropi cenjenim japanskim izdanjima ploča. Album je otisnut i 'direktno rezan' posebnom audiofilskom tehnikom zvanom Direct Metal Mastering (DMM) u slavnom nemačkom studiju Pauler Acoustics iz kojeg su izašli i albumi Franka Zappe, The Rolling Stonesa, Neila Younga, Primal Scream i drugih.

Visitors From The Galaxy Revisited posveta je Tomislavu Simoviću (1931. – 2014.), autoru preko 300 partitura za film, radio i televiziju, autoru slavne teme za animirani serijal 'Profesor Baltazar', kompozitoru Zagrebačke škole animacije i takođe, kompozitoru sa kojim su radile i pop-zvezde poput Ive Robića, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Višnje Korbar, Lole Novaković i Drage Diklića. Simović je imao i svoj nadaleko poznati džez-orkestar i sarađivao je sa uglednim muzičarima poput Igora Savina, Zlatka Tanodija, Petka Kantardžijeva, Ozrena Depola i Freda Došeka.

Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se brojni savremeni autori: Goran Vejvoda (danas francuski i američki multimedijalni umetnik, pre toga muzičar i saradnik u beogradskim grupama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D'Boys, Bebi Dol), Tapan (Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda koje mediji nazivaju 'elektro-etno-džez senzacija', ponajviše zbog improvizacija i dodavanja orijentalnih zvukova), braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske (dobitnici brojnih nagrada za soundtrack 'Zvizdan' za film Dalibora Matanića i pokretači festivala Audioart), Timothy Fife (američki umetnik koji je radio muziku za filmove Paula Schradera, Herschella Gordona Lewisa i Troma Pictures, dok danas snima za izdavačke kuće Death Waltz, Polytechnic Youth i Spun Out of Control), Credit 00 (Alexander Dorn, muzički i vizuelni umetnik iz Nemačke i gost Dimensions Festivala), Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke, muzičar i DJ, ljubimac klupske i plesne publike), Drvg Cvltvre (Vincent Koreman iz Holandije već je desetak godina u vrhu acid, no wave i eksperimentalne house muzike), Repeated Viewing (Alan Sinclair iz Ujedinjenog Kraljevstva cenjeni je predstavnik nove struje muzičara koji su direktno inspirisani filmskim soundtrackovima 70-tih i 80-tih godina), Heinrich Dressel (ili Valerio Lombardozzi iz Italije, elektronski producent iz Rima, vlasnik cenjene izdavačke kuće Minimal Rome), Ali Renault (DJ i producent iz Londona) i Security DJ, francuski muzičar koji istražuje plesnu i brejk muziku.

Svi ovi autori našli su inspiraciju u muzici Tomislava Simovića za film 'Gosti iz galaksije' (u internacionalnoj distribuciji poznat i kao „Monstrum Z Galaxie Arkana”, “Gäste Aus Der Galaxis”, “I Visitatori Della Galassia Arcana”, “Goście Z Galaktyki Arkana” i „Los Visitantes De La Galaxia“), stvorili vlastite kompozicije te koristili i bazu zvukova koju je Simović snimio za potrebe Vukotićeve produkcije. Nastao je Visitors From The Galaxy Revisited, unikatan album i jedinstvena posveta, audiofilski vinil koji se može slušati u klubu ili u vlastitom domu. Vredi pomenuti da nijedan regionalni kompozitor filmske (i ne samo filmske) muzike do danas nije dobio ovakvo internacionalno priznanje. Za distribuciju izdanja zadužen je Clone NL (Holandija), a novitet je i da izdanja izdavačke kuće Fox & His Friends odnedavno možete naći i na svim digitalnim platformama. Porudžbine su moguće i direktno od izdavača na foxandhisfriends.bigcartel.comi foxandhisfriends.bandcamp.com.

Poslušajte celi album: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1 i originalni soundtrack: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy

Muzički inserti: https://youtu.be/eGw-FlJ98JY

Fotografije u visokoj rezoluciji: https://www.dropbox.com/sh/5kxzj0kf82xcwra/AACYfX5HJGJywdpq9PW1NdMTa?dl=0

Podeli:



Preporucujemo