•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Forever Purge (2021)

Postoji jedna klјučna činjenica o petom i (naizgled) poslednjem delu James DeMonaco-ovog Purge serije koja zahteva da se pomene: trebalo je da debituje u julu 2020. Dok odlaganje COVID-19 ne znači mnogo za F9 ili Black Widow, klјučno je za shvatanje koliko su ovi politički horor filmovi dalekovidni. Zašto? Jer mnogo od onoga što se dešava u The Forever Purge je egzaktna paralela sa 6. januarom, 2021. DeMonaco-ova mitologija vodi njegovu fiktivnu Ameriku na ivicu pobune - ne komentarišu šta se desilo pre pet meseci, ali pošto je primetio stvarni svet je gurao sebe tamo mesecima (a verovatno i godinama) pre nego što se desilo. To je ogledalo koje ima savršenog smisla s obzirom na to da je nasilno slavlјe New Founding Father oduvek bilo fantazija GOP-a koja se ostvarila.

Ono što je najstrašnije u celom iskušenju je to što je naš 6. januar zapravo kraj The Purge: Election Year. Senatorka Roan (Elizabeth Mitchell) pobeđuje na predsedničkim izborima te godine i ispunjava obećanje da će stvoriti izvršnu naredbu neophodnu za okončanje Purge Night, godišnjeg rituala u kome je svaki zločin (uklјučujući ubistvo) legalan u periodu od dvanaest sati. Čuli smo brblјanje o protestima i rezultatima pre odjavne špice i znamo da je to isti antidemokratski, pro-beli osećaj nadmoći koji je izazvao teroristički događaj u prestonici u kome su pristalice Donald Tramp-a zapretile ubistvom potpredsednika sopstvene stranke. Treba samo pogledati kasnije zakone o suzbijanju birača koje podržavaju republikanci da bi se znalo da se GOP, poput NFFA-e, neće zaustaviti ni pred čim da povrati kontrolu.

Roan-ina pobeda, poput Biden-ove, stoga je meč potreban da se izazove spoznaja da rasizam i netrpelјivost nisu dovolјni za bogatu NFFA. Niti se beli belci suprotstavlјaju lošim biračkim odborima na glasačkim mestima. Sistemska pitanja koja garantuju američke zakone favorizuju bogate belce iznad svih ostalih - u vreme nastanka našeg Ustava, bogati belci su bili jedini lјudi koji su mogli da poseduju zemlјu i glasaju - nisu dovolјno iskrivlјeni kada je u pitanju nacija postepeno postaju sve manje beli iz godine u godinu. Postoji samo toliko siromašnih belaca koji mogu da glasaju protiv njihovih interesa prema tanko prikrivenoj želјi za čistoćom. Jedino osiguranje je zato da se spreče sve ostali da koriste njihov glas - prvo u izbornoj noći, zatim zauvek.

To je logičan sledeći korak. Dobijete dovolјno moći da promenite zakone u vašu korist. Izgubite izbore da biste posejali više neprijatelјstva. I na kraju otkrijte da je čudovište koje ste stvorili postalo preveliko da biste mogli da ga zadržite nakon ponovnog izbora. Tramp-ovo predsedništvo dozvolilo je da se tihi delovi izgovore naglas, a lјudi su besni zbog Biden-ovih uveravanja da će (možda) preokrenuti kurs. Čistka je omogućila građanima da deluju na osnovu njihove krvoločnosti protiv bilo čega drugog što smatraju za shodno, a Roan-ina četvorogodišnja zabrana potisnula je tu želјu do te mere da je iskočila. Stoga ne čudi da bi današnje vraćanje na snagu sledećeg izbornog ciklusa bilo malo dodatno u njegovom puštanju na nacionalnom nivou. Takođe nije daleko da se shvati da bi ti agresori učinili sve što je potrebno da se pauza više nikada ne ponovi.

Uđite u “Forever Purge”. Zašto biste oslobodili vaše nasilјe jedne večeri u godini kada možete da ga nastavite svakodnevno? Nasmejali smo se kada su se novinari koji su priznali markiranu prirodu produženog napada i dalјe glasno pitali da li je to bilo „koordinirano“, kada naši mediji to i dalјe rade, uprkos nebrojenim primerima majica „građanskog rata“ i pozivima na oružje. To su belci iz radničke klase koji se udružuju kako bi očistili Ameriku od njenih osvajača (POC) i njenih dvoličnih vladara (NFFA). Baš kao što GOP otkriva da koristeći naciste da budu izabrani na pozadini „politike identiteta“ protiv koje se bore (pre nego što se pretvore u gađenje nakon toga): ne možete da vratite mržnju u okvir. Ili prihvatite to, i njih, ili postanite više topovsko meso.

To što DeMonako-ov scenario (Everardo Gout režira) može da dozvoli da se ovaj pokolј odvija u pozadini utemelјene priče koja se usredsređuje na našu potrebu za jedinstvom i empatijom, ono je što njegovu seriju čini tako sjajnom. On razume ironiju da bogati beli stočar (Josh Lucas-ov Dylan Tucker) koji sebe naziva kaubojem kaže jednom meksičkom zaposlenom (Tenoch Huerta-in Juan) da se njihove rase jednostavno moraju držati „sopstvene kulture“. DeMonako shvata složenost (čak i ako ih njegovi filmovi često provlače kroz reduktivni objektiv) rasne i ekonomske podele. Postoji sjajna rečenica u kojoj se Dilan-ov otac Caleb (Will Patton) izvinjava Juan-u u ime njegovog sina, objašnjavajući da ga je odgajao da „bude dobar Amerikanac“, ali je možda zaboravio da ga nauči „šta to zapravo i znači“.

Neminovno je da će sve meksički imigranti morati da pomognu u zaštiti njega samog, njegove trudne supruge (Cassidy Freeman-ina Emma) i njegove sestre (Leven Rambin-ina Harper), samo što ga je bogatstvo učinilo metom za El Paso Purgers koji dolaze za njima kao i boja Juan-ove kože. Supruga potonjeg (Ana de la Reguera-ina Adela) i njegov saradnik (Alejandro Edda) zaokružuju njihov kvintet jer čine sve što mogu da prežive dok se voze prema granici radi utočišta u zemlјi u kojoj je Amerika izgradila zid kako bi se zaštitila. Kao rezultat ovog putovanja dolazi do mnogo nasilјa, iako ništa od toga nije tako kreativno sadističko kao prethodni zapisi. Osim nekih nasumičnih uličnih scena, većina je jednostavna pucnjava jer narativ nadmašuje stilove.

Ipak, ima smisla. Osim nekoliko ludila, ovaj “Forever Purge” je potpuna pobuna. Purger-i se ne „zabavlјaju“ koliko rade na izgradnji belog nadmoćnog sveta uklanjanjem onih koji eksploatišu i onih koji su ih „zamenili“. To znači preciznost i brzinu, dakle manje uspeha nego što biste očekivali. To je slučajnost premeštanja stvari izvan karikature (ovog puta nisu uklјučeni evangelici iz NFFA ili DC) u stvarnost. Sa aktivistkinjama američkih domorodaca (Zahn McClarnon), ženama protiv meksičkih kartela koje su bile na oprezu, i moći koja otvara oči beloj krivici kada ste nekome dužni za vaš život, The Forever Purge briše liniju koja njegovu fikciju visokog koncepta odvaja od nacije izvan našeg prozora. Ova franšiza nikada nije izgledala tako poznato.

Žanr:akcija, horor, triler
Godina:2021
Reziser:Everardo Gout
Scenario:James DeMonaco
Uloge:Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas
Uzrast:NC-17
Box office:77M
Studio:Universal Pictures, Perfect World Pictures, Platinum Dunes
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/thepurgemovie
Jezik:engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...