•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zona Zamfirova (2002)

Zona Zamfirova je pripovetka-roman, Stevana Sremca, koja prikazuje Niš krajem devetnaestog veka.

Delo Zona Zamfirova, po piscu je pripovetka, ali po formi i razgranatoj slici života i ljudi u njemu - roman. Niš o kome piše Stevan Sremac je još onaj stari Niš, sav od kaldrme i uvijenih sokaka, zidova, od kapija i bašti u kojima rastu dafine i visoka senovita stabla, u prvom redu dud. Niš od malih dućana i ćepenaka, kafana i meraklija koji uz piće i priče provode vreme; grad starih, ozbiljnih bogatih čorbadžija, sitnih zanatlija i nekih novih ljudi, tek pristiglih sa drugih strana. Reč je o Nišu tek oslobođenom od Turaka, zbog čega u njemu takvo šarenilo u kome se prepoznaje ono "staro tursko " i "novo srpsko", odnosno patrijarhalni moral starih i shvatanja nekog mladog i novog sveta. Stevanu Sremcu, dobrom posmatraču, nije promaklo ni jedno ni drugo.

Sremčevo delo Zona Zamfirova je ljubavna priča o dvoje mladih, o kome tako su se, i pored socijalnih razlika koje ih dele, zavoleli.

Kujunddžija Mane, predstavnik zanatlijskog sveta koji se tek rađa, čije vreme tek dolazi, zavoleo je Zonu Zamfirovu, čorbadžijsku ćerku. Kujundžija je dobar majstor, ali siromah. Bio je poznat po tome što se isticao lepotom, igrom, pesmom i smehom. On je zaljubljen u Zonu, ali tu ljubav krije, jer je Zona, Zamfirova kćer (iz bogate i ugledne kuće).

Da se Zona ne bi zaljubila u Maneta njene tetke i njena majka omalovažavaju Maneta kujundžiju. "Ne dolikuje Zoni da bude esnafska žena". Po logici Zoninih tetaka i majke "Svaka ptica svome jatu leti", pa tako i Mane treba da nađe neku devojku iz njegovog staleža. Mane je duboko u sebi patio zbog Zone Zamfirove. U kući je postajao zlovoljan, prgav i "džangrdljiv". A kad je majka Jevda čula da se Mane želi oženiti hadžijskom ćerkom, prosto se uplašila od te mogućnosti.

Na scenu stupa Doka, Manova tetka, kako bi mu našla devojku za ženidbu. Ona je energična žena, bez kompleksa što potiče iz sirotinjskog sveta, okrenuta životu, otvorena, bez ikakvih predrasuda u svemu praktična. Ona ne shvata, niti želi da shvati da socijalne razlike mogu biti prepreka za ljudsku sreću. Doka ne pristaje na takvo shvatanje i smatra da ono pripada nekim prošlim vremenima. Tada će ona izložiti svoju prostu dijalektiku života a to je da džorbadžijsko neje do veka (bogataško nije večno).

U svemu ovome leži sukob dva sveta: starog i novog. Jedan koji prkosi starim zaslugama i bogatstvom i još uvek odoleva a drugi nadolazeći koji traži svoje mesto. Hadžijski svet koristi novac ali i uvrede i ponižavanje kako bi stigao do svog cilja. Mane uvređem, teško ranjen izrekom kuče u čakšire, počinje da misli na ponos i da ga od tog trenutka brani. U susretu sa Zonom, u sumrak, on doživljava još jedno poniženje. Zona mu govori "da nisu jedno za drugo", a on ostaje besan sa pretnjom na usnama.

Mane se u obračunu sa Hadži Zamfirom služi lukavstvom i organizuje lažnu otmicu Zone Zamfirove. Sve je bilo ubedljivo, kola su stigla do kapije, ona je kao izašla iz kapije, popeli su je u kola sa njenim stvarima i odvezli u nepoznatom pravcu. Sve je to bila Manetova igra kako bi osramotio Zonu jer se po "čaršiji" priča da je Zona pobegla od kuće ("pobegulja"), što je u ono vreme bila velika sramota.

Međutim, od tog trenutka Zona živi životom osramoćene "pobegulje", ismejana, iskompromitovana... Pokušaj rodbine da se javnost razuveri bio je bez uspeha.

Videći da od njene udaje, "za bolju priliku", ništa neće biti utučeni hadži Zamfir pravi kompromis; odlazi u dućan kujundžije Mana, navodno da mu ovaj popravi muštiklu, a u stvari da mu diskretno ponudi svoju kćer.

Mane shvata smisao Zamfirovog dolaska u svoj dućan i prosi Zonu. Hadži Zamfir mu u miraz daje svoju najlepšu kuću u gradu. Tako se završava ljubavna priča i mire dva sveta.

Zona Zamfirova je najgledaniji srpski film ikada, sa više od 1.200.000 gledalaca u srpskim bioskopima. Film je snimljen u formatu 16:9, a posebno za televiziju je izbačena i kopija filma sa formatom 4:3. Iako pomalo nerazumljiv zbog južnjačkog dijalekta, film odlikuje 5.1 Dolby Digital zvuk.

DVD izdanje filma je izašlo 2003. godine. Na njemu se nalaze posebni dodaci, kao što su: Izbor scena, doživljaju sa snimanja, trejler, intervju sa rediteljem i glumcima, foto galerija, izveštaj sa premijere filma u Sava centru i muzički spotovi.

Žanr:komedija, drama
Godina:2002
Reziser:Zdravko Šotra
Producent:Miroslav Mitić
Scenario:Zdravko Šotra
Uloge:Katarina Radivojević, Vojin Ćetković, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Nikola Đuričko, Radmila Živković
Studio:Dream Company
Zemlja:Serbia
Jezik:Srpski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...