•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tribina o filmu Zlatni dečko - Ciklus Gnevni filmovi u Domu omladine

Sedamnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i prva u novoj godini, biće održana u petak, 4. februara 2022. godine u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova. Tema 17. „Gnevnih filmova“ biće sveži bioskopski hit „Zlatni dečko“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj/scenarista/producent Ognjen Janković, glumci Jovana Gavrilović i Ljubomir Bulajić, i producent Uglješa Jokić. Ulaz je slobodan.

Prvi premijerno prikazan sprski film u 2022. godini je sportska drama „Zlatni dečko“. Premijera je održana 11. januara, a film je u redovnu distribuciju ušao dva dana kasnije, 13. januara 2022. Ovaj film, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, donosi priču o talentovanom mladom fudbaleru Denisu Markoviću koji kao tinejdžer dolazi do samog vrha svetskog fudbala, ali zbog problema sa ponašanjem ne uspeva da se zadrži na tom nivou i dobija kartu u jednom smeru za dno... Glavnu ulogu u filmu tumači Denis Murić, a značajne uloge u filmu imaju Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Petar Strugar, Jovana Gavrilović, Ljubomir Bulajić, Tihomir Stanić, Alisa Radaković, Vladimir Kovačević i Strahinja Blažić.

Reditelj „Zlatnog dečka“ je debitant Ognjen Janković, koji je napisao scenario za film zajedno sa Vukom Ršumovićem i Aleksom Ršumovićem. Direktor fotografije je Luka Milićević, scenograf Aljoša Spajić, kostimografkinja je Jelena Stefanović, a za šminku je zadužena bila Tanja Vidanović. Film je montirao Nikola Purić. Aleksandar Protić je dizajner zvuka, dok je muziku komponovao Nemanja Mosurović. Specijalne efekte su nastali u okrilju Digitalkrafta. Film su producirali Uglješa Jokić i Ognjen Janković, a izvršna producentkinja je Jelena Radenković.

Reditelj Ognjen Janković je dugo pripremao svoj debitantski projekat: „Već neko vreme sam razmišljao o zapletu koji bi se bavio sudbinom talenta, ili, preciznije, prokletstvom talenta. Očekivano bi bilo da je sudbina mladih talentovanih ljudi svetla i zlatna, samo što to nije uvek tako, kako u sportu, tako i izvan njega. Igrom slučaja, Vuk Ršumović i ja smo čuli sudbine nekoliko mladnih fudbalera, a ja sam odmah shvatio da je to tema filma koji želim da snimim.“

Podsećamo... Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optimist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Foto potpis: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...