•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstavljen izbor filmova sa festivala “Vienna Shorts” na Martovskom festivalu

U četvrtak, 31. marta na Martovskom festivalu – 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine, u selekciji Regionalna panorama predstavljen je izbor filmova sa bečkog festivala kratkog filma “Vienna Shorts” koji je sačinio filmski kritičar Nil Jang (Neil Young). U ovom programu prikazano je sedam kratkometražnih ostvarenja filmskih autora iz Austrije.

Pred projekciju filmova, održan je razgovor sa Nilom Jangom i specijalnim gostom festivala Mihaelom Hajndlom, autorom filma “Neće biti TV prenosa proleća”.

Nil Jang je istakao kako je veoma srećan što je pozvan na Martovski festival, a govoreći o bečkom festivalu “Vienna Shorts”, on je naglasio: “Festival postoji već 15 godina i pokrenuli su ga mladi entuzijasti u ranim dvadesetim godinama. Razvijao se i postajao sve veći, a sada je drugi najveći festival u gradu. U okviru festivala postoji nekoliko selekcija – muzički video, eksperimentalni, avangardni film i animacija, a ja sam zaslužan za izbor austrijskih filmova. Postoji veliki broj filmskih autora u Austriji koji rade u ovim žanrovima, i sjajno je što sam bio u mogućnosti da dovedem neke od tih filmova, koji su bili prikazani na prošlogodišnjem izdanju. Radi se o ostvarenjima iz različitih selekcija”.

MIhael Hajndl je govorio o uslovima za filmske stvaraoce u Austriji i Beču: “Subvencije su veoma dobre. Vlada je bila iznenađujuće puna podrške tokom krize sa koronom. Veoma sam zadovoljan. Sigurno je da postoje stvari koje mogu da se poboljšaju, ali radi se o dobrom mestu i dobroj bazi”. Hajndl je o sopstvenom autorskom radu rekao: “Sebe ne smatram klasičnim filmskim autorom. Više sam pod uticajem vizualne umetnosti, tako da se često krećem između različitih medija. Lično me više interesuju kratki od dugometražnih filmova. Za mene je to savršeni medij, ali ne znam šta budućnost donosi. Sve zavisi od koncepta i ideje”.

Mihael Hajndl je tokom prošle godine predstavio svoj rad na i online platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance”, nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz dve zemlje.

Na Martovskom festivalu Hajndl je predstavio ostvarenje “Neće biti TV prenosa proleća”, koji je snimljen proleća 2020. tokom prvog lokdauna u Beču. U središtu njegovog snimka su bili TV aparati u privatnim dnevnim sobama, koji su se videli sa ulice.

U Velikoj Sali Doma omladine Beograda prikazana su i ostvarenja “Brum Brum” Lorenca Ula (Lorenz Uhl), “Mora da postoji izlaz odavde” Rajnera Kolbergera (Rainer Kohlberger), “Uzrok smrti” Jiotija Mistrija (Jyoti Mistry), “Praznici” Katarine Pihler (Katharina Pichler), “O / O” Paula Veningera (Paul Wenninger), i “Druže Tito, ja nasleđujem” Olge Kosanović.

Mihael Hajndl živi i radi u Beču kao umetnik i filmski stvaralac. Studirao je slikarstvo na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njegovi kratki radovi se sastoje od serije ponovljenih akcija, varijacija na temu. Metoda je minimalistička, ali je tehnika zabavna, ritmička i nekada vodi do iznenađujućih zaključaka. Hajndlov rad istovremeno oslikava strogu disciplinu naših društava i nalazi razigrane načine da podrije puteve reda i utilitarnosti.

Nil Jang je filmski kritičar koji živi i radi na relaciji između Sanderlenda (Velika Britanija) i Beča (Austrija). Njegove kritike i festivalski izveštaji se redovno pojavljuju u međunarodnim filmskim časopisima. Bivši direktor Međunarodnog filmskog festivala u Bredfordu (2011-15), radi kao konsultant i savetuje nekoliko evropskih filmskih festivala, uključujući i Viennale.

VIENNA SHORTS je međunarodni festival kratkog filma u Beču koji godišnje u proleće učini oko 300 filmova iz celog sveta dostupnim publici i međunarodnoj industriji. Festival je kvalifikacioni događaj za Austrijsku filmsku nagradu, Britansku filmsku nagradu BAFTA, Evropsku filmsku nagradu i Oskare i jedan je od dva filmska festivala u Austriji koja finansira EU.

Foto: Stanislav Milojković

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...