•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena izložba “Onda porasteš a mape postanu strašne” Uroša Krčadinca u Galeriji Doma kulture Studentski grad

U ponedeljak, 18. aprila u Galeriji Doma kulture Studentski grad otvorena je izložba “Onda porasteš a mape postanu strašne” Uroša Krčadinca. Ovo je izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana “Bantustan” i premijerno predstavljanje digitalnog projekta “Bantustan: Interaktivni atlas”.

Umetnik i autor dela Uroš Krčadinac je na otvaranju rekao: “Ova izložba omogućuje novu interpretaciju svih ovih mapa, koja nije bila moguća pre sedam godina. Rad na ovim mapama, što se tiče crtanja, istraživanja i pisanja trajao je godinu i po dana. Od decembra prošle godine do sad sam radio na interaktivnom atlasu, tumaču za sve ove mape”.

Maida Gruden, urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad, prisutnima se obratila rečima: “Saradnja između Uroša Krčadinca i Doma kulture Studentski grad u ovom trenutku je višeslojna. Ova izložba je korak ka tome da se jedan deo Uroševog dosadašnjeg rada, razvijen na nov način, predstavi i široj javnosti i studentima iz Studentskog grada. Na mapama koje možete videti na interaktivnom atlasu nalaze se objašnjeni svi simboli koji se dotiču ne samo putovanja u Afriku, već govore i o Balkanu, Evropi i svetu, o postkolonijalnoj ekonomiji, a takođe i o politikama identiteta, što je okosnica drugog Uroševog projekta koji on trenutno razvija u DKSG-u”.

Maida Gruden je najavila da će 5. i 6. maja biti organizovano javno vođenje kroz ovu izložbu, a 9. maja će istoričar umetnosti Lav Mrenović moderirati tribinu na kojoj će se govoriti o ovom projektu, ali i o izložbi koju će Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstaviti u junu ove godine.

“Bantustan” je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, “Bantustan” je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.

Za “Bantustan” Uroš je nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Na izložbi su ove mape prvi put prikazane kao zidne grafike u velikom formatu.

Na izložbi je premijerno predstavljen i “Bantustan: Interaktivni atlas”, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička Veb aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. “Bantustan: Interaktivni atlas” sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki do sad neobjavljeni komentar.

Izložbom “Onda porasteš a mape postanu strašne” Uroš Krčadinac kao učesnik umetničke rezidencije u Studentskom gradu u okviru projekta “Oni žive” predstavlja svoj rad široj javnosti.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umetnik, programer, pisac i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Njegov rad predstavljen je u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije, kao naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu i kao gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

https://www.krcadinac.com/

Foto: Katarina Bugarin

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...