•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spider-Man: No Way Home (2021)

Jedan od najiščekivanijih filmova godine, Spider-Man: No Way Home je prvi film u Marvel-ovom filmskom univerzumu koji je zvanično zakoračio u multiverzum. Kraj Spider-Man: Far From Home video je Peter Parker-a kao traženog čoveka, a njegov identitet je objavlјen nakon što je Mysterio podmetnuo titularnom superheroju ubistvo. U režiji Jon Watts-a po scenariju Chris McKenna-e i Eric Sommers-a, No Way Home ima istovremenu odgovornost da nastavi sa razvojem Spider-Man-ove lične priče, istovremeno unapređujući sveobuhvatnu naraciju MCU-a i uglavnom uspeva. No Way Home je najintrigantnija i najzabavnija priča Spider-Man-a do sada. Iako je multiverzum veliki, film je promišlјen u njegovom fokusu na Peter-ovo putovanje.

Peter Parker/Spider-Man (Tom Holand) pokušava da živi normalnim životom, ali mu je teško da bude običan tinejdžer sada kada je njegov dvostruki identitet javno objavlјen. On je tražen zbog ubistva i mora da se brani od optužbi - koje su, zahvalјujući Mysterio-ovom dobro montiranom videu, prilično pogubne. Peter-ov život, jednostavnije rečeno, okrenut je naglavačke. Jedini način na koji misli da će popraviti nered i ponovo učiniti stvari normalnim je da koristi magiju. Da bi to uradio, Spider-Man ide pravo kod Doctor Strange-a (Benedict Cumberbatch), koji mu pomaže pokušavajući da izvede čaroliju koja će izbrisati Peter-ov identitet iz umova sveta. Naravno, stvari ne idu po planu i čarolija otvara vrata multiverzumu, koji vidi Spidey-eve neprijatelјe iz drugih univerzuma - Doctor Octopus (Alfred Molina) iz Spider-Man 2, Electro (Jamie Foxx) iz The Amazing Spider-Man 2 i Green Goblin (Willem Dafoe) iz Spider-Man - pojavlјuju se da se bore protiv njega.

Pre No Way Home, svi od Tony Stark-a do Happy-a (Jon Favreau) tretirali su Peter-a kao da se o njemu treba brinuti; u Mysterio-ovom slučaju, poenta je bila manipulisanje Peter-om i cilјanje na njega kao da je manje inteligentan. U Spider-Man: No Way Home, međutim, Peter ima dublјi osećaj odgovornosti za njegove postupke i sposobniji je da donosi odluke. Ovo ga izvlači iz senke njegovog mentora i izvlači ga u njegov sopstveni centar pažnje. On je manje reakcionaran i više je aktivan učesnik u njegovom sopstvenom putovanju. MCU konačno shvata Spider-Man-a ozbilјnije i dašak je svežeg vazduha za posmatranje dok pokušava da reši probleme i počisti nered koji stvara. Postoji sekvenca u kojoj Peter shvata kako da se izvuče iz situacije korišćenjem geometrije i to je podsetnik koliko je pametan bez potrebe da se oslanja na uređaje i tehnologiju koje su mu date u prethodnim filmovima.

Zahvalјujući tome što je Peter konačno preuzeo stvari u njegove ruke, No Way Home je u stanju da leti više od bilo kog od prethodnih Spider-Man naslova u MCU. Film razmišlјa o tome kakav je heroj Spider-Man i ko želi da bude - da li je on neko ko preuzima vlasništvo nad njegovim izborima? Da li pomaže lјudima koji su u nevolјi ili ih ostavlјa iza sebe? Ova pitanja su u velikoj meri uticala na njegovu priču, dodajući značaj njegovom putovanju kao heroja koji pokušava da iskuje put sam za sebe. No Way Home više liči na film o Spider-Man-u. Pomalo je otrcan, ali simpatičan, iskren i neverovatno zabavan - što i treba da bude.

Ono što bi film učinilo jačim, međutim, jeste da je Peter dobio njegovog sopstvenog negativca umesto da se samo bori protiv onih iz prošlosti. Film se predugo zadržava na postavlјanju svih multiverzalnih likova, ali tek kada se sve informacije i uvodi uklone, radnja zaista kreće i ne posustaje. Sve što je rečeno, srce filma leži u Holland-ovom Peter-u i odnosima koje je uspostavio sa Ned-om (Jacob Batalon), MJ (Zendaya) i njegovom volјenom tetkom May (Marisa Tomei), od kojih svi imaju mnogo posla. Koncept multiverzuma izgleda kao da je previše za rukovanje u početku, ali No Way Home iznenađujuće dobro manevriše kroz način na koji sve to funkcioniše i razloge koji stoje iza toga; postoji nekoliko scena posvećenih izlaganju, ali to nikada ne nadmašuje priču ili postaje besmisleno.

Možda ono što film čini toliko zabavnim i zanimlјivim jeste to što postoji ravnoteža - bezbrižan ton ustupa mesto emocionalno teškim trenucima, ali se uvek vraća bez nervoze. Watts puni film sa puno akcije, sa jednom određenom sekvencom koja nudi zapanjujuće vizuelne efekte (Chris Waegner), kao i majstorski koreografisane vratolomije George Cottle-a i Hugo Duran-a. Spider-Man: No Way Home ide sav napred, ali ne zaboravlјa da ostane ukorenjen u ličnu priču titularnog lika, koja je prepuna tema koje se tiču identiteta, moći i preduzimanja akcije. Najzad, Peter napreduje u velikoj meri i to uveliko ojačava film.

Svakako, No Way Home će biti najzabavniji onima koji su već gledali sve prethodne filmove o Spider-Man-u - gledaoci koji su gledali Sam Raimi-ovu Spider-Man trilogiju i filmove The Amazing Spider-Man biće najzadovolјniji ne samo za ponovno pojavlјivanje njihovih negativaca, već zato što emocionalni otkucaji i dubina utkani u film potiču, delimično, iz pozadine antagonista. Povezanost i razumevanje zapleta prethodnih filmova su od suštinskog značaja. Poznavanje odakle potiču zlikovci koji ranije nisu bili MCU takođe podiže određenu dinamiku karaktera i meta humor (kojih ima dosta). Spider-Man: No Way Home je na kraju zadovolјstvo gledati, sa spektakularnom akcijom, punog srca i utemelјenom pričom heroja koja utire put uzbudlјivim stvarima koje dolaze.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2021
Reziser:Jon Watts
Scenario:Chris McKenna, Erik Sommers, Stan Lee
Uloge:Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za Oscara, 27 nagrada i 47 nominacija
Studio:Columbia Pictures, Pascal Pictures, Marvel Studios
Zemlja:United States
Website:www.spidermannowayhome.movie
Jezik:engleski
Trajanje:148 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu