•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Top 10 romantičnih filmova koje morate pogledati

Organizujete romantično filmsko veče u paru? Istražili smo koji su to ljubavni filmovi najzanimljiviji, i u nastavku teksta predstavićemo deset kultnih romantičnih filmova koje vam preporučujemo da pogledate. Verujemo da će vas svaki od njih ostaviti bez daha i da ćete im se ponovo vraćati!

#1 Serendipity - Igra sudbine

Kejt Bekinsejl i Džon Kjuzak u nesvakidašnjoj i nezaboravnoj romantičnoj komediji su Sara Tomas i Džonatan Trejger, koji se sreću prilikom kupovine zimskih rukavica. Pošto su se trenutne simpatije odmah rodile, Džonatan želi da ponovo vidi Saru i traži joj broj telefona.

Međutim, kada ceduljicu sa brojem telefona odnese vetar, Sara smatra da sudbina ne želi da se oni ponovo vide. Kao neko ko celim svojim bićem veruje u sudbinu, Sara predlaže da Džonatan svoj broj telefona napiše na novčanici od 5 dolara kojim će kupiti bombone na trafici a ona obećava da će u knjizi koju će prodati napisati svoj broj. Samo ako jedan od njih pronađe broj telefona, znači da sudbina želi da ih spoji.

Ukoliko ste zaljubljeni, ako planirate veridbu, svadbu, ili ukoliko ste ljubitelj kvalitetnih romantičnih komedija koje zauvek ostaju u sećanju, ovaj film je snimljen za vas!

#2 Notting Hill - Ja u ljubav verujem

Veoma interesantna i uzbudljiva ljubavna priča o poznatoj glumici i njenom obožavatelju obuzeće vas do samog kraja filma. Glavne uloge ovde igraju Džulija Roberts kao Ana Smit i Hju Grant kao Vilijam Taker, nezaobilazni glumci kada je ovaj žanr u pitanju. Film je te 1999. godine dobio brojne pozitivne ocene ne samo kritičara već i gledalaca, a osvojio je i brojne nagrade.

Taker i Smit prvi put se sreću u Takerovoj knjižari u Londonu, u koju je Ana došla iz Amerike da snima film. Ubrzo nakon toga, ponovo se sudbonosno sudaraju, postaju dobri prijatelji i započinju emotivnu vezu. Nakon što se isto tako sudbinski razdvoje, iščekivanje će vas držati tokom celog filma i navijaćete da se ovaj nežni par ponovo spoji.

#3 Sleepless in Seattle - Besani u Sijetlu

Iako star skoro 30 godina, ovo je sigurno jedan od najboljih filmova svih vremena kada su u pitanju klasične romantične komedije. Tom Henks i Meg Rajan, tumačeći glavne uloge u ovom filmskom ostvarenju, pružaju publici toplinu kroz svoje nežne i iskrene karaktere.

Sem Boldvin nedavno je ostao bez žene koju je mnogo voleo. Devotogodišnji sin Džonah, gledajući ga tužnog, neraspoloženog i skrhanog, shvata u kakvoj su situaciji i odlučuje da pomogne ocu. Jedne besane noći, mali Džonah, slušajući božićni radio program, poziva radio-stanicu i utiče na oca da ispriča svoju životnu priču. Među slušaocima koji su čuli Džonahovo obraćanje na nacionalnoj frekvenciji je i Eni Rid, verena novinarka, koju osećaj vodi ka Semu. Neverovatan spoj srećnih i onih manje srećnih okolnosti učiniće da ovaj film odmah zavolite.

#4 The Vow - I u dobru i u zlu

Romantična komedija snimljena po istinitom događaju koju mnogi često porede sa čuvenom “Beležnicom”. Rejčel Mek Adams i Čening Tejtum, kao Pejdž i Leo Kolins, na samom početku filma doživljavaju saobraćajnu nesreću kada Pejdž ostaje bez dela sećanja.

Pejdž se seća svog života pre Lea, ali njega ne poznaje. Pre toga bila je verena za drugog muškarca, studirala je prava i imala prijatelje sa kojima se družila. Problemi u njihovim životima kreću kada se ispostavi da njeni roditelji ne vole Lea, da je njen bivši verenik zaljubljen u nju i kada sazna da joj se sećanje verovatno nikada neće vratiti.

Ova uzbudljiva ljubavna priča prepuna je pouka o ljubavi koje su pomalo zaboravljene a veoma istinite. Govori nam da postojanost i istrajnost, osećaj i strast, poštovanje i posvećenost jesu glavni činioci prave ljubavi.

Ukoliko ovaj film osvoji vaše srce, preporučujemo vam da pogledate i “50 First Dates” odnosno Pedeset prvih izlazaka, u kom glavna glumica Dru Barimor ima sećanje samo 24 časa, nakon čega se jutrima iznova budi kao da je jedan isti datum.

#5 Casablanca - Kazablanka

Crno-beli, vanvremenski film iz davne 1942. godine, dobitnik je tri oskara i nezaobilazan je na mnogim top listama najboljih filmova.

U marokanskom gradu Kazablanki, u Rikovom kafeu, tokom Drugog svetskog rata sreću se nekadašnji ljubavnici, Rik Blejn i Ilza Lund koji su kao zaljubljen par proveli divan period u Parizu. Na nesreću, sa Ilzom u kafe došao je i njen muž, Viktor Laslo, visoki evropski zvaničnik kome je hitno potreban pasoš kako bi pobegao u Ameriku, naravno, sa Ilzom. U opštem metežu ratnog stanja, Rik odbija da im da pisma, ljut i izneveren od strane Ilze. Ilza mu objašnjava da je bila sa njim jer je mislila da je njen muž mrtav.

Ovakav film nikada ne dosadi, pa ga uvek možete gledati ponovo.

Kazablanka kao remek-delo kinematografije ostaće upamćena po mnogim citatima “Uvek ćemo imati Pariz”, “Od svih kafana na svetu, u svim gradovima sveta, ona je baš morala da uđe u moju”, “Lui, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva”, kao i po muzičkoj jazz numeri “As time goes by”.

#6 Leap Year - Prestupna godina

Evo jednog filma koji je odličan za subotnje veče uz romantičan dezert. U odnosu na prethodno nabrojane noviji, ali svakako originalan i uzbudljiv film koji će vam sve vreme držati pažnju. Glavne uloge tumače Ejmi Adams i Metju Gud.

Ana, očajnički želeći da se uda, kreće na put iz Bostona u Dablin kako bi 29. februara zaprosila svog višegodišnjeg momka a sve u skladu sa tradicionalnim irskim običajem. Na tom putu dešava se oluja, avioni sleću pre vremena, saobraćaj ne funkcioniše i ona na nezgodan način u Velsu upoznaje prkosnog momka Deklana koji joj pomaže da dođe do Dablina.

#7 Meet Joe Black - Upoznajte Džo Bleka

Ovo je ozbiljnija filmska drama, romantična ali sa primesama fantazije. Glavne uloge tumače Bred Pit, Entoni Hopkins i Kler Forlani. Film je adaptiran po starom “Death takes a holiday” iz 1934. godine, odnosno italijanskom “La morte in vacanza” iz još davnije 1924.

Bil Periš je ugledni biznismen čiji kolega je u vezi sa njegovom mlađom ćerkom, Suzan. U tom odnosu, Suzan nije srećna. Jednog dana u kafeteriji sreće Džo Bleka, sa kojim razmeni nekoliko rečenica i kome ni ime ne zapamti. Posle nekoliko minuta, Bleka udari auto na raskrsnici i on se u Bilovoj kući na porodičnoj večeri pojavljuje kao Smrt. On nudi Bilu još malo vremena života ako ga pusti pored sebe, ako ga provede kroz svoj život. Bil se teška srca slaže, iako je svojim životom u potpunosti zadovoljan i jedino što mu je bitno je sreća njegovih ćerki. U međuvremenu, Blek i Suzan se zaljube jedno u drugo i to počinje da smeta njenom ocu.

Ovo je veoma originalan film, neverovatno dubok i intenzivan, pa vam svakako preporučujemo da izdvojite dva i po sata i pogledate ga.

#8 Jane Eyre - Džejn Ejr

Džejn Ejr je roman Šarlote Bronte na osnovu kog je rađeno nekoliko ekranizacija ove besmrtne priče. Film iz 2011. predstavili su nam glumci Mia Vasilkovska i Majkl Fasbender.

U fokusu je devojčica, kasnije žena, Džejn Ejr, kojoj su roditelji umrli rano i koja je bila prinuđena da živi kod rođaka koji su je maltretirali a kasnije poslali u strogu žensku školu. Kada je završila školu, počela je da radi kod uglednog gospodina Ročestera kao guvernanta i učiteljica Adeli. Dok se zaljubljuju jedno u drugo, Džejn saznaje Ročesterovu strašnu tajnu i odlazi od njega. Splet sudbinskih okolnosti ponovo ih spaja na neverovatan način.

#9 Silver Linings Playbook - U dobru i u zlu

Sjajna glumačka ekipa predstavila je romantičnu komediju, jednostavnu ali ne tako laku za gledanje. Bredli Kuper i Dženifer Lorens su glavni akteri ovog filmskog ostvarenja, a tu je i slavni Robert De Niro. Lorens je za ovu ulogu dobila Oskara.

Bredli Kuper je Patrik Solano, koga je žena prevarila a on skoro nasmrt pretukao njenog ljubavnika zbog čega je završio u psihijatrijskoj ustanovi. Nakon što je izašao, upoznaje Tifani Maksvel, sa kojom razvija prijateljske odnose u cilju obostrane koristi. Kasnije saznaje da ona takođe ima psihičkih problema.

Film šalje dobru poruku da nismo svi isti i još jednom podseća da sve ljude treba poštovati ma koliko bili različiti.

#10 You’ve got a mail - Stigla vam je pošta

Još jedan klasik po romanu Nore Efron, snimljen još 1998. godine, ponovo sa poznatim glumačkim parom Tom Henksom i Meg Rajan kao glavnim protagonistima filma.

Tom Henks je Džo Foks, biznisme koji otvara ogromnu knjižaru u Njujorku i živi sam. Meg Rajan je Ketlin Keli, vlasnica male knjižare koju joj je majka ostavila i uživa u svom poslu. Sudbina putem nove tehnologije spaja ovo dvoje ljudi, ali na početku samo virtuelno. Što više odmiče film, Džo Foks se sve više zaljubljuje u svoju “konkurenciju” a naročito kada sazna da je ona “Shopgirl” sa interneta.

Ovo je klasična romantična komedija koju uvek možete pogledati.

Nadamo se da smo vam pomogli prilikom osmišljavanja nove liste filmova za gledanje!

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu