•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje "Kustendorf"

Petnaesti Međunarodni filmski muzički festival "Kustendorf" počinje sutra u Drvengradu na Mokroj Gori pod sloganom "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja".

Festival će sa gostima i pred publikom trajati do 10. maja.

Osnivač festivala i proslavljeni reditelj Emir Kusturica rekao je ranije da će se, od ukupno 522 prijavljena filma, ove godine za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiti 15 filmova - 13 igranih i dva dokumentarna iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Nemačke, Švajcarske, Rumunije, Francuske, Izraela, Portugala, Estonije, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Kusturica je rekao da će priznanje "Stablo života" biti dodeljeno glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu.

Na otvaranju festivala biće prikazan film "Perje" egipatskog režisera Omara El Zohairija, koji je dva puta dobio nagradu na "Kustendorfu", a u Kanu je dobio glavnu nagradu filmskih kritičara.

"U trenutku kada je otkaz kulture jednom čitavom narodu dodeljen, mi ćemo prikazati filmove svih drugih, pa i naroda kojima je dat crveni karton, ali ne zbog toga što je napravio prekršaj, nego zato što je to tako 'svjetska vlada' odredila", rekao je Kusturica.

Kusturica je naveo da će povodom 100 godina od rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija, u okviru retrospektivnog programa biti prikazani filmovi ovog velikog autora, a slogan je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom "Šta su to oblaci?".

U okviru programa "Savremene tendencije", biće prikazani filmovi "Heroj" Asgara Farhadija, "Priča o mojoj ženi" mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, "Jedna sekunda" kinsekog režisera Džanga Jimoua i film "Freda" Žesike Ženei sa Haitija.

Gosti festivala biće režiseri u programskoj celini "Savremene tendencije" Omar El Zohairi i Žesika Ženei, koja je i producent filma "Priča o mojoj ženi", Flaminjo Zadra, dok će režiser Asgar Farhadi održati onlajn radionicu.

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao prije jednog veka, 1921. godine.

U okviru "Perspektive velikana" biće prikazani filmovi Pjera Paola Pazolinija "Šta su to oblaci?", "Jastrebovi i vrapci" i "Rikota", kao i omnibus "Vještice" i filmovi iz 1922. godine "Nosferatu" Fridriha Vilhelma Murnaua i "Luckaste žene" Eriha fon Strohajma.

Programska celina "Novi autori" prikazaće debitantske dugometražne filmove režisera koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu "Kustendorfa" - "Posle zime" Ivana Bakrača, "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i "Dogpurgrl" rumunskog režisera Andreja Huculejaka.

Festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Foto: Facebook/Küstendorf Film & Music Festival

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...