•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tri performansa i filmska projekcija na otvaranju 20. Bijenala umetnosti u Pančevu

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom ”rafinerijamanastir” biće svečano otvoreno 27. maja u 17.30 u Narodnom muzeju Pančevo, a tokom večeri biće izvedena i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju.

U 18 časova u Svetosavskom domu (Dimitrija Tucovića 2) svoj performans Potential Energy” izvešće danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). Njihova umetnička praksa usmerena je na prostorne instalacije velikih dimenzija koje istražuju pojmove kolektivnog identiteta i njihov uticaj na društveno-političke strukture, i obrnuto. Za Bijenale umetnosti u Pančevu postaviće jednu instalaciju u bivšoj svetosavskoj Sali, sačinjenu od novonastalih tekstila, zastava i elektronske muzike. Crni naftni koks predstavlja fokus te instalacije, a ova postavka traži odgovor kako prihvatiti jedan nesavršeni svet i kako razumeti raskorak između naše trenutne zavisnosti od fosilnih goriva i prirode koju moramo čuvati da bismo preživeli.

U 19 časova u Bioskopu Vojvodina (Vojvode Radomira Putnika 1) svoj performans Bologna St. 173” izvešće Muna Musi iz Eritreje. Ova umetnica koja živi u Bolonji bavi se istraživanjem izvođačkih umetnosti i scenskih jezika kako bi dala oblik napetosti između različitih polova izražavanja. U njenom radu „Bologna St. 173“ – čija je suština jedinstveno kretanje pletenica kose koje se horizontalno uzdižu od siline obrtanja tela igrača – taj pokret od jedne milisekunde produžen je da bi odzvanjao kroz čitav prostor, obuhvatajući pritom 23 godine eritrejskih političkih kongresa i ujedno festivala.

U 19.30 u zgradi SK12 (Svetoslava Kasapinovića 12) rumunska umetnica Katinka Malajmare izvešće performans Best Boy Electric”. Malajmare u svom radu izvodi performanse uz antropomorfizujuće tehnologije, a njena koreografija ispoljava čovekov bliski odnos sa aparatima za fotografisanje i ekranima na koje projektuju naša lica. Kako umetnica navodi u svom objašnjenju rada ona izvodi slavno nadzirano saputništvo, u smislu da je prihvatila da je jedan anđeo nadgleda svake sekunde, ali da istovremeno žurno pokriva kamere za nadzor u njenom studiju.

Program otvaranja biće završen projekcijom filma “Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4). Žulija se bavi eksperimentalnim radovima koji uključuju filmove i video-instalacije, performanse i štampane materijale. Njegov rad Popcorn” predstavlja preuzet filmski materijal koji je napravila kompanija za proizvodnju kamera Photron iz San Dijega. Sadrži snimke jednog zrna kukuruza koje eksplodira pretvarajući se u kokicu u trajanju nešto duže od dvanaest sekundi. Pronađeni mini-film, snimljen u slow motion-u kamerom velike brzine koju je ta kompanija promovisala, ponovo je napravljen sa novom propratnom muzikom i rastegnut, nakon čega je postao igrani film od devedeset minuta”.

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom rafinerijamanastir”, koje će biti održano od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstaviće 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.

Na Bijenalu će biti prikazano još nekoliko novih ostvarenja poput video rada Sanje Anđelković, ulja na tekstilu Milice Mijailović, skulptura Milenka Prvačkog, digitalne instalacija Mita Borasa, instalacija Jelene Micić i Darije Medić, i rezultat zajedničke radionice Matrijaršije i Panonki.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su, Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Foto: Potential Energy, foto Heselholt i Majlvang

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...