•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BELDOCS: Sutra svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Domu omladine Beograda sutra u 19:30 se zatvara 15. Beldocs festival. Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa (Karpo Godina, Marta Popivoda, Miguel Ribeiro), srpskog takmičarskog programa (Ivana Todorović, Elise Jalladeau, James Lattimer), kao i nagradu za najbolji kratki film festivala (Stefan Pavlović, Liesbeth De Ceulaer, Nadja Tennstedt). Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije.

Nakon ceremonije zatvaranja sledi projekcija filma Napolju rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba). Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=UnZ3xu9ijtE

Poslednjeg dana festivala biće prikazana još tri filma u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17h organizovana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu. Pre projekcije njegovog filma Mariupolis (iz 2016. godine), posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu, gđa Dorothea Gieselmann, kao i zamenik ambasadora Ukraine u Srbiji, gospodin Marko Martinjuk.

Film Mariupolis je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života. Trejler filma: https://youtu.be/R2jYZNE3z_8

Od 19h održaće se dve regionalne premijere filmova Gnezdo reditelja Hlinura Palmasona (Hlynur Palmason) i Onaj koji pobegne je duh kineske rediteljke Ćinjuan Lei (Qinyuan Lei). Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece. Ovaj kratki film bez scenarija igra se idejom vremena. Gnezdo je priča o utopiji, ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način, koristeći klimatske uslove i prirodnu dečiju energiju kao okidač za priču. Drugi film prikazuje Haohao i Džoudžou (Zhouzhou), dve sestre od pet i osam godina, većinu dana provode u tržnom centru za elektroniku u Šenženu (Shenzhenu). Beskrajno se igraju sa kutijama, jure niz stepeništa i kriju se u praznim vitrinama, i koliko god ovaj prostor bio bezličan, on im se čini kao dom, kao planeta koju nasleđuju i bez pogovora naseljavaju. U međuvremenu, spoljni svet izgleda neprijateljski i nepristupačan.

Trajler filma Gnezdo: https://youtu.be/q7AlFlzGOIc

Trajler filma Onaj koji pobegne je duh: https://youtu.be/vB6rJJ9jK7Q

Projekcija filma Tajanstveni objekat u podne tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula (Apichatpong Weerasethakul) imaće svoju regionalnu premijeru od 17:30h u Muzeju kinoteke. U ovom poludokumentarnom filmu, autor pruža originalan prikaz svojih sugrađana. Film je bez scenarija i kao koncept koristi nadrealističku kolažnu igru, pri čemu filmska ekipa, putujući po Tajlandu, intervjuiše obične ljude tražeći da dodaju svoje reči u postojeću priču. Priča je odglumljena, a scene su protkane intervjuima.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=9S9AyJX3v7U&t=4s

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj održaće se projekcija filma Gospodin Landsbergis reditelja Sergeja Loznice (Sergei Loznitza) sa početkom u 18h. Kao jedan od osnivača pokreta za nezavisnost, sada 88-godišnji Vytautas Landsbergis našao se u centru radikalnog istorijskog preokreta. Njegova pronicljiva razmišljanja dopunjena su obimnim arhivskim snimcima demonstracija, partijskih kongresa i sovjetske vojne intervencije. Efektna i detaljna lekcija istorije o raspadu Sovjetskog Saveza.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=IVVpyGW6GIA&t=18s

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...