•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Morbius (2022)

Brendiranje na stranu, Betmen nikada nije radio stvari slepih miševa. Možda ima šaru i šemu boja, ali nema pravog zajedništva, ako hoćete, sa malim krilatim sisarima koji su mu dali ime. Nije baš ni Marvel-ov Morbius, mračni heroj koji konačno dobija zasluge u svom filmu koji je nedavno bio hit u bioskopima. Činjenica da je to zapravo samo pola filma - slično kao Dune, njegova cela radnja je u suštini preambula veće priče – a to može samo delimično da umanji zabavu u mozgu gledaoca koji prate Jareda Letoa kako se vrti, leti i skače oko 100 i više minuta - sisa krv od unajmlјenih nasilnika, finansijske braće i onda se oseća jako loše zbog toga.

On je ubica sa savešću, vidite: Dr. Stephen Morbius, svetski poznati naučnik toliko nadaren i toliko principijelan da može usputno da odbije Nobelovu nagradu. Nјegov jedini cilј u životu je da izleči bolest sa kojom je rođen, neku vrstu retkog poremećaja koji ga ostavlјa u trajno oslablјenom stanju. On nije sam u njegovoj nesreći; postoji prijatelј iz detinjstva koji deli njegovu bolest, Milo (Matt Smith), i lјubazan čovek koji brine o njima, Nicholas (Jared Harris), obojica iz ranih flešbekova. U današnje vreme, tu je i Martine (Adria Arjona), kolegenica istraživač koja je, po zakonima Hollywood-a, i neverovatno zgodna i izuzetno podložna iznenadnim zapanjujućim promenama u Stephenovoj DNK.

Ispostavilo se da je izviđačko putovanje u dobro opremlјenu pećinu u divlјini Kostarike urodilo plodom dobrom doktoru; nakon malog petlјanja u laboratoriji, špric dragocene tečnosti dobijene od krvi slepog miša daje mu život kakav nikada nije imao. Sa svakom infuzijom njegove usahle noge jačaju, a konkavne grudi se pretvaraju u mermer. Može da trči, skače, leti! Takođe ne može da prestane da se hrani krvlju za koju mu instinkt govori da mu treba da preživi u takvom stanju.

Naravno, ovo ponašanje privlači pažnju organa za sprovođenje zakona, uglavnom u obliku dva neraspoložena agenta FBI-a (Tyrese Gibson i Al Madrigal) koji daju sve od sebe da ga drže pod kontrolom. Ali lisice i strogi zatvor teško da mogu da pariraju Morbius-u. Ali tu je i Milo - prijatelј koji gori za lekom kao i on, samo on je bez moralnog kompasa i predstavlјa pravu pretnju ljudima. Smith, bivši Dr. Who, brilјira u zlobnosti siromašnog-malog-bogataša njegovog lika, tragičnog aristokrate čije oči sijaju od manije. Nјegov Milo je dugo čekao ovaj trenutak. Morbius i Milo će se boriti svako za sebe a i za svakog čoveka i kap krvi. Ko će preživeti, pokazaće vreme.

Švedsko-čileanski reditelј Daniel Espinosa (Life) svemu daje tamni sjaj i snima neizbežne sukobe para manje kao tradicionalne sukobe iz stripova nego nešto iz Matrix-a. Vazduh oko njih se kreće kao tečne trake, a čak i u vrhunskom CGI, njihove borbe izgledaju kao nešto između mlaznog pogona i podvodnog baleta. Logika i tok zapleta se generalno tretiraju kao civilne žrtve, ali film, sa njegovom umešnom mešavinom žestokog nasilјa, gotske atmosfere i visokog kampa, deluje prijatno mekasto i hitno sve do poslednjih minuta, kada naracija ne čini tako mnogo da se smiri dok trčite u poslednju naslovnu kartu.

Pošto je ovo u blizini MCU, naravno, nije stvarno gotovo; postoji jedna pripovedna scena posle odjavne špice, a zatim druga, sa čuvenim alumnusom koji će neki nesumnjivo već predvideti, a drugi će im uskoro pokvariti internet. Šta god da ti poslednji trenuci obećavaju složene izdanke i unakrsno oprašivanje, budućnost ovog konkretnog čoveka slepog miša je najverovatnije u rukama fanova. Jer još uvek postoji jedna supermoć koju Morbius nema: licencu da da zeleno svetlo za nastavak.

Žanr:akcija, avantura, horor
Godina:2022
Reziser:Daniel Espinosa
Scenario:Matt Sazama, Burk Sharpless
Uloge:Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona
Uzrast:PG-13
Box office:163.2M USD
Studio:Columbia Pictures, Marvel Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...