•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Everything Everywhere All at Once (2022)

Mnogi fini 12-godišnji mudraci su napravili ovo u prodavnici peciva: „Da li je to zaista sve pecivo? Ima li gumenih crva u njemu? Devet voltne baterije? Kosti dinosaurusa?" Obično se tu završava. Ali za tim pisaca i reditelјa poznat kao “Daniels” (Daniel Kwan i Daniel Scheinert), to je jedan od mnogih ludih gegova u Everything Everywhere All At Once, koji se u početku čini kao bacanje, a zatim se nadogradi logikom toka svesti u tekuću šalu, a zatim, još iznenađujuće, u nešto duboko.

Ovaj maksimalistički malј filma - nešto kao ukrštaj između Cloud Atlas-a, Enter The Void, Kung Fu Hustle i pune sezone Rick And Morty-a - ima energiju, ludilo i bujnost Daniels-ovog DJ Snake and Lil John “Turn Down For What” videa i šok vrednost njihovog „prdeći Daniel Radcliffe leš “ filma Swiss Army Man. Nadamo se da ovo služi kao upozorenje da to nije za svakoga. Za one koji uživaju u haosu, međutim, ovaj film je poklon.

Film, koji koristi trik skakanja između paralelnih univerzuma da istraži, u suštini, kako da budete vaše najbolјe, preplavlјen je ludim sci-fi culs-du-sac, lukavim filmskim referencama i poremećenim stavom visoke fruktoze koji se podsmeva ideja svega osim kuhinjskog sudopera. Daniels-ovi žele beskonačne sudopere.

Naš heroj je Evelyn Wang (Michelle Yeoh), kineska imigrantkinja koja vodi kalifornijsku perionicu veša koja se suočava sa nekoliko egzistencijalnih kriza. Osim činjenice da se oseća kao da je proćerdala njen potencijal, tu je i ćerka (Stephanie Hsu) koja se oseća nevolјeno; njen osuđujući otac (James Hong), koji verovatno neće prihvatiti da mu je unuka gej; njen suprug (Ke Huy Quann), koji prepoznaje Evelyn-inu nesreću i sprema se da uruči papire za razvod (mada ne iz razloga koji možda mislite); a zatim, dodajući samo dovolјno težine da razbije sočivo njene stvarnosti, poresku reviziju. Zureći u Evelyn, u truloj periki, je Deirdre Beaubeirdra (Jamie Lee Curtis), službenica poreske uprave koja će, u jednom trenutku, lutati okolo poput Michael Myersa kada stvari krenu po zlu.

Michelle Yeoh (Star Trek: Discovery) je sjajna kao Evelyn, zbunjena mama koja je, niotkuda, gurnuta u ulogu akcionog heroja. Zbog smešne radnje, njeno telo je redovno naselјeno različitim iteracijama nje same, ponekad se menjajući više puta u istom kadru. U „alfa verzu“ (ne našem) se dešava nešto zlo, i samo Evelyn to može da spreči, pa je regrutovana da nas sve spase. Postoje teške uloge, a onda slede glumačke tezge u kojima se od glavnog glumca traži da uradi, pa, sve, svuda, sve odjednom.

„Pravila“ Everything Everywhere su složena, ali suština je u tome da različite odluke uzrokuju krhotine u vremenu i, negde tamo, sve što je moglo da desi zaista i jeste se desilo. Dakle, to znači da postoji vremenska linija u kojoj Evelyn odlučuje da ne napusti dom kao mlada žena, preseli se u Ameriku i otvori perionicu, a umesto toga postaje međunarodna filmska zvezda čija karijera veoma podseća na karijeru Michelle Yeoh i živi u svetu koji izgleda kao Kar-wai-in In The Mood For Love. Ali u širem smislu, postoji svet u kome „pogrešnog“ Early Mana u iz 2001. udare po glavi, čime se čovečanstvo šalјe na put da mu izrastu hot dog prsti.

Uz Evelyn je njen muž, Waymond, a za gledaoce određenog uzrasta ovo je dugo vremena. Ke Huy Quan je odigrao jednu od najprijatnijih dečjih predstava u celom bioskopu, onu kratku ulogu u Indiana Jones And The Temple of Doom, a zatim ga je pratila uloga Data u The Goonies. Od tada je van ekrana, radeći kao kaskaderski koreograf.

Čim se Quan pojavi u ovom filmu, ne možete da pogrešite njegovo lice, čak ni posle svih ovih decenija. I onda kad otvori usta, taj glas! Štaviše, on glumi lјupkog ludaka koji baca pogled na stvari, jer jedina stvar koja je bolјa od google očiju su lјudi koji ih postavlјaju oko perionice kada niko ne gleda. A Daniels-ovi ludi za filmom nisu budale: on dobija da kaže više puta, “very funny”.

On takođe uništava bezbednosne snage sa čoporom prekrivenim šlјunkom iz akvarijuma, nešto što ćete videti u obliku kospleja na svakoj konvenciji stripa do kraja vremena. Oni koji imaju tendenciju da urlaju i/ili viču tokom filmova znaće šta je to.

Postoji ogromna količina akcije u Everything Everywhere, većina je besmislena (uklјučujući dvobojne čepove). Ipak, čak i oni koji ne mare za buku moraju da poštuju blјeštavi dizajn produkcije, kostime, promenjive filmske zalihe i proporcije i eksplozije brze montaže koje jednostavno nisu mogle da postoje pre upotrebe kompjutera. Oštrice za brijanje i traka nisu mogle da budu ovako tanke u danu. Ovo je film njegovog trenutka.

Međutim, važno je dodati da ovo ludilo ima svrhu. Anarhija treba da predstavlјa ono što svi osećamo: da gubimo stisak, da nešto nije u redu i da nas gravitacija svega vuče u tamu, a samo lјubaznost to može da zadrži na odstojanju. Da je ovo što smo gledali mirno, ne bi funkcionisalo. Samo zato što Daniels-ovi ovu crnu rupu predstavlјaju kao preopterećeno pecivo da ne čini njenu pretnju manje istinitom. Sve ima smisla kada to vidite. I to je fantastično.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2022
Reziser:Dan Kwan, Daniel Scheinert
Scenario:Dan Kwan, Daniel Scheinert
Uloge:Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, Jenny Slate
Award:1 nagrada
Box office:66.6M USD
Studio:A24, AGBO Production, AGBO
Zemlja:United States
Website:a24films.com/films/everything-everywhere-all-at-once
Jezik:engleski, mandarinski, ka
Trajanje:139 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu