•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

365 Days: This Day (2022)

Kada se pojavio na Netflix-u u leto 2020., hit Barbare Bialowas i Tomasza Mandesa „365 Days“ ponudio je strimeru nešto posebno: njegov sopstveni spin na “Fifty Shades of Grey”, zajedno sa zapletima tankim kao papir, navodno nastrani seks, i popularna serija knjiga koja je uklјučivala još dve knjige zrele za filmski tretman. Dve godine kasnije, popularna - ali kontroverzna - filmska serija nastavlјa sa njenim prvim nastavkom, skoro dvosatnom aferom koja ne samo da pomera granice ukusne zabave, već jednostavno prelazi preko njih u službi još problematičnijeg izleta koji je naizmenično smešan i dosadan. Seksi, zar ne?

Prvi film Bialowas-ove i Mandes-a verno se pridržava materijala autorke (i koscenariste) Blanka Lipinska-e: dosađena polјska hotelska radnica (Anna Maria Sieklucka kao Laura) postaje predmet opsesije seksi, ako ne i ozbilјno sjebanog, mafijaša po imenu Massimo-a (Michele Morrone). Massimo-ova želјa za Laura-om, koja je prvobitno pokrenuta nakon što ju je ugledao na plaži pre nego što je njegov otac ubijen pred njegovim očima (ta stara priča), kulminira tako što ju je mafijaški boss na kraju pronašao, kidnapovao i obećao da će da je zatvori na 365 dana. dok se ona ne zalјubi u njega.

Recite šta hoćete o toj zaveri - da je odvratna, nasilna, silovanje, ženomrženje, sve to i još mnogo toga! - ali u svetu “365 Days” ispalo je baš onako kako je Massimo planirao. Laura se opire, pa onda ne. Nјih dvoje se zalјublјuju, upuštaju se u snažan seks na raznim lokacijama i odlučuju da provedu ostatak života zajedno, dobar ukus ili zdrav razum. I onda, šok kraj: Laura-u (možda?) ubijaju Massimoovi neprijatelјi, a film se završava tako što njen život visi o koncu.

“365 Days” nije mario za narativne konvencije, a tako je i sa “365 Days: This Day”, koji počinje veoma živom Laura-om, ušuškanom u seksi venčanicu i najgorim farbanjem kose koje ste ikada videli, pripremlјena da hoda niz prolaz sa Massimo-om. Ali ne pre zdravog predvenčanog seksfesta koji počinje tako što ona njenom budućem mužu kaže: „Nemam gaćice“ i završava se tek kada njena šokirana drugarica Olga stigne na scenu. (Važno je napomenuti da Olga, koju igra glumica koja se vratila, Magdalena Lamparska, ima njene probleme koje treba da reši; i jedan je od nenamerno urnebesnijih delova filma da je ona užasno posvećena predavanjima njenim perverznim prijatelјima o dobrom ukusu kada je nošenje golog stomaka na svečanom venčanju. Zaista, kakav svet).

Ali uprkos svojoj zadihanoj sreći bez gaćica, Laura ima tajnu: preživela je napad na kraju “365 Days”, ali njeno nerođeno dete, za koje Massimo još uvek ne zna, nije. „Mračna tajna je osnova svake uspešne veze“, savetuje Olga, jedan od retkih trenutaka kada se u film uvuče nešto što se približava stvarnosti. (Kasnije, naravno, Olga će nastaviti njenu seksi, čudnu vezu sa Massimo-ovom desnom rukom Domenico-om, ponovo dodajući obilјe slučajnog smeha u inače staloženu sapunicu).

Bialowas i Mandes se u velikoj meri oslanjaju na široke vidike filma (od Italije do Španije i nazad) i na pop-centričan soundtrack za telegrafisanje emocija i papira u odnosu na film kojem nedostaje hemija, zaplet, režija ili čak i najmanja pažnja posvećena detalјima. Nikada ranije blage pop pesme nisu učinile toliko da unaprede priču, sa tekstovima koji nas podsećaju na neophodne delove (poput kako ove dve „zalјublјene budale” ili „čudovišta” ili čak, kako jedna kasnija pesma objašnjava, „malo… psiho”), dok se Massimo i Laura seksaju u nizu sterilnih okruženja. U prvih 18 minuta filma pušta se pet pesama koje nude više emocija i dijaloga nego ceo ostatak filma.

Kao i prvi film, “365 Days: This Day” nudi zapanjujuću količinu scena seksa, čak i ako su mnoge od njih definitivno neseksi. Iskreno, imaju više zajedničkog sa “Team America: World Police” nego sa “Fifty Shades”, ponavlјajućim i praznim do te mere da se smeju. Zamislite sekvencu nakon venčanja u kojoj mladenci kreću na partiju golfa, samo da bi Laura pretvorila štap za zastavu u stub striptizeta (devojko, previše je slabašan za to), pre nego što se baci pravo na zelenilo, raširivši noge, i ohrabrujući Massimo-a da udari njegovu loptu u (oprostite nam svi) drugu vrstu rupe.

Između stalnih montaža koje se u velikoj meri oslanjaju na a) neverovatnu količinu potiskivanja, b) otvorenih usta za približnu strast, i c) svih onih pop džemova, “365 Days: This Day” pokušava da se ušunja u neki privid zapleta. Laura je nezadovolјna njenim novim životom kao supruga mafijaša i više puta govori Massimo-u da ne ceni da joj se govori šta da radi, uprkos tome što je to spektakularno opovrgnuto u prvom filmu. Ona želi više! A kada se seksi baštovan Nacho (Simone Susinna) iznenada pojavi na njihovom imanju, ona ima novi izlaz za njenu strast.

To je zaplet koji je i bitan i, u skladu sa nejasnom logikom ove franšize, nije. Dok Laura žali za njenim životom i nosi narukvice na kojima piše “FUCK” i “ME” (hej, ona ima mnoštvo), druge mahinacije se vrte van okvira. Massimo-ovo otkriće da ima brata trebalo bi momentalno da izazove nezadovolјstvo svakog ko je ikada gledao čak i epizodu sapunice, dok bi Nacho-ov neobjašnjivi dolazak trebalo da te iste instinkte pretera.

Usput, Laura - opet, neko ko očajnički želi da čak i osoba koju najviše voli da prepozna da ima njene sopstvene želјe - nastavlјa da bude ništa drugo do oruđe za okrutne muškarce, sva glupa zečija naivnost i otvorenih usta, posuda za perverzne, glupe priče. Ne, većina publike koja gleda na “365 Days: This Day” verovatno ne traži priče o osnaživanju žena ili koherentne zaplete, ali prezir sa kojim se film odnosi i prema njegovim gledaocima i prema njegovoj zvezdi ne može a da ne škripi. Oseća se loše, i ponovo će se osećati još gore - još uvek je planiran još jedan film za seriju, a pretpostavlјamo da će obezbediti samo još istih, mlohavih pokreta svih vrsta.

Žanr:drama, romansa
Godina:2022
Reziser:Barbara Bialowas, Tomasz Mandes
Scenario:Mojca Tirs, Blanka Lipinska,Tomasz Mandes
Uloge:Anna-Maria Sieklucka, Michele Morrone
Uzrast:TV-MA
Studio:Ekipa, ,Open Mind ProductionNetflix
Zemlja:Italija
Website:www.netflix.com/rs/title/81397576
Jezik:poljski, italijanski, sp
Trajanje:111 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....